Herghelia Cislău, un patrimoniu istoric și unic

Herghelia Cislău – raiul cailor Pursânge (Pur-Sânge) Englez din România!

Omul și Calul

Calul este o capodoperă a naturii și a fost creat să alerge și să fie al doilea cel mai bun prieten al omului. Este în natura calului să alerge, iar în natura noastră este să-l iubim și să-l îngrijim corespunzător.

Calul are nevoie să mănânce, să bea apă, să alerge și să fie iubit/îngrijit.

Calul este o ființă docilă, inteligentă și elegantă, iar de-a lungul timpului a devenit unul dintre cele mai iubite animale. Folosit în războaie, muncit în agricultură, utilizat pentru transport, iar mai nou exploatat pentru competiții sportive, agrement și terapie, calul a străbătut și de multe ori chiar a scris istoria alături de om; iar omul a preluat sub controlul său creșterea, alimentația, ameliorarea și reproducția cabalinelor, asigurând astfel cele mai bune condiții în existența și perpetuarea speciei.

   

La mișcarea de dimineață

ÎNCEPUTUL

Istoria Hergheliei Cislău este veche și fascinantă, precum istoria curselor de galop din țara noastră. Cursele de galop reprezintă cea mai veche întrecere între cai, atât în România, cât și în restul lumii.

Iar regele curselor de galop este Pursângele (pur-sângele) Englez, el este atletul suprem de pe orice hipodrom din lume. Rasa Pursânge (Pur-Sânge) Englez a fost creată în Anglia în sec. al 17-lea, iar în România a apărut pe la mijlocul sec. al 18-lea, prima dată în Moldova.

Prima herghelie de Pursânge (Thoroughbred) a fost în Moldova. Iar prima herghelie publică, a statului, a fost înființată la Nucet (Dâmbovița) în anul 1872 (1874…), ulterior în 1895-1896 tot nucleul fiind mutat la Herghelia Cislău.

De-a lungul istoriei noastre, calul a jucat un rol foarte important pentru poporul român. Tocmai de aceea el este prezent în cultura noastră, în basmele populare și chiar în anumite poezii. Caii fac parte din identitatea noastră, din istoria poporului nostru, iar curse de cai într-o formă organizată au existat în țara noastră încă din perioada 1835-1840. De reținut că primele mențiuni referitoare la alergări de cai datează din 1589. Impresionant!

Un județ cu tradiție în cai

Cei care ajung în judeţul Buzău, în special iubitorii de cai, pot face o vi­zită la una dintre cele mai vechi şi mai frumoase herghelii din ţara noastră. Herghelia Cislău, cu o vechime de peste 135 de ani, se află la poalele Subcarpaților, în Valea Buzăului, într-o zonă cu peisaje superbe.

O herghelie demnă de un rege – CAROL I

Se pare că, în anul 1884, din ordinul regelui Carol I, a fost înființată Herghelia Cislău în scopuri militare. Locul ales a fost lângă comuna Cislău, pe fostele domenii ale Mitocului Călugăresc de la Cislău.

Deși istoria Hergheliei Cislău începe undeva prin anul 1884, abia din anul 1892, în urma Înaltului Decret nr. 2207 din 28 mai 1892, se va înființa oficial ca herghelie. Iar în perioada 1894-1896 va primi și efectivul de cai Pur-Sânge Englez de la Harghelia Nucet.

Practic, istoria rasei Pur-Sânge Englez la Herghelia Cislău a început în luna noiembrie a anului 1894, atunci când a fost adus primul lot de cai de la Nucet. În anul 1895 au fost aduși majoritatea cailor și de atunci Herghelia Cislău a început să funcționeze efectiv ca o herghelie. 

Cea mai mare suprafață a hergheliei este așezată pe partea stângă a drumului național 10, mergând dinspre Buzău către Brașov, între comunele Viperești și Cislău (județul Buzău). Vis-a-vis, pe partea dreaptă a DN 10, se află restul hergheliei. Aici, între DN 10 și râul Buzău este ținut tineretul mascul. Tot aici, s-a aflat și hipodromul. Suprafața totală a hergheliei este de 465 de hectare, dintre care 415 sunt agricole.

Fotografie făcută din tribuna hipodromului din cadrul Hergheliei Cislău (1969)

Comuna Cislău este una dintre localitățile înșirate de-a lungul Văii Buzăului. Ascunsă printre pădurile ce acoperă dealurile din zonă, atât localitatea, cât mai ales herghelia, se bucură de un microclimat ideal, cu pășuni bogate.

Aici, la poalele dealurilor subcarpatice, li s-au părut înaintașilor noștri că ar fi cel mai potrivit loc pentru o herghelie. Caii cu care s-a început formarea hergheliei au fost din țară și din străinătate, în special importați din Franța.

Inițial, Herghelia Cislău a deservit armatei române și abia după 1945 a devenit sinonimă cu rasa Pursânge Englez. După cum am spus și mai devreme, la începuturi, herghelia se ocupa cu creșterea cailor pentru armata română, practic acesta a fost scopul principal pentru care Herghelia Cislău a fost înființată. Pe de altă parte, caii răniți în timpul serviciului militar erau aduși la Herghelia Cislău pentru tratament și refacere; deci, a funcționat și ca spital pentru cai.

În perioada 1894-1896, după desființarea hergheliei de la Nucet (Dâmbovița), la Herghelia Cislău a ajuns un nucleu important de cai Pursânge Englez; și nu numai!

Herghelia Cislău, aprox. 1900

În perioada premergătoare Primului Război Mondial, 1910-1914, la Herghelia Cislău au avut loc lucrări importante de reorganizare, păstrându-se și astăzi o bună parte din ce s-a făcut în acea perioadă.

Herghelia Cislău odinioară

SCHIMBAREA

Dacă până în anul 1945 Herghelia Cislău a trecut prin mai multe schimbări, fiind chiar și închisă o scurtă perioadă, începând cu perioada 1945-1946 totul capătă un alt sens.

Nemaifiind nevoie pentru armată, sub conducerea Ministerului Agriculturii, se (re)organizează Herghelia Cislău, în vederea creșterii și dezvoltării doar a rasei Pursânge Englez. Datorită naționalizării, la Herghelia Cislău au ajuns cai Pursânge Englez de mare valoare care, câțiva ani mai târziu aveau să ducă România pe primul loc la Mitingurile Internaționale de Curse de Galop.

Urmează o perioadă în care Herghelia Cislău a dat României, și nu numai, cai de foarte mare valoare. La herghelia de pe meleagurile buzoiene s-au născut cai care au câștigat Derby-ul Român și alte multe curse importante din țara noastră. O parte dintre acești cai au dus faima României dincolo de hotarele țării, reușind să câștige curse și în alte țări cu tradiție în cursele de galop.

Cal Pursânge Englez la Herghelia Cislău
EPIGON a câștigat în 1951 la Budapesta cea mai lungă cursă, pe 3200m, reușind să aducă României titlul de cea mai bună țară la curse de galop din Europa central-estică

Antrenorul care a adus României marea performanță din 1951 la Mitingul Internațional de Galop de la Budapesta era marele Ion Gheorghe, cel care antrena și caii de la Herghelia Cislău; întâmplarea făcând să fie și buzoian.

Dar, nu mai era ce-a fost până în 1945, multe aveau să se schimbe!

Paradoxal, în ciuda condițiilor mai grele, în perioada anilor 1950 caii Pursânge Englez au mai performat, deoarece erau rezultatul unei munci de aprox. 80 de ani de la Hipodromul Băneasa. Însă, această inerție nu putea să țină prea mult și, începând cu anul 1961, după distrugerea Hipodromului Băneasa, avea să înceapă o perioadă nefastă pentru caii Pursânge Englez și pentru cursele de galop.

Dintre caii de la Cislău care au reușit să mai obțină performanțe notabile îi amintim pe: Petrică, Matador, Sorin II, Mac II, Capra, Pardubice și Gal, toți fiind câștigători de Derby. Scoatem în evidență câștigătorii de Derby Român, deoarece Derby-ul este alergarea de cai cu cea mai deplină semnificație zootehnică, în care se stabilește cel mai bun cal Pursânge Englez (Thoroughbred) al generației de trei ani.

Unul dintre ultimii cai cu rezultate remarcabile de la Herghelia Cislău a fost GAL, câștigătorul Derby-ului Român din anul 1958.

Cazaca și toca/șapca Hergheliei Cislău

Iar ultimul mare rezultat al unui cal de la Herghelia Cislău, a fost a lui Petrică în octombrie 1960 la Pardubice, într-o cursă de steeplechase.

Nemaiexistând un hipodrom în România, caii Pursânge Englez nu mai puteau fi puși în valoare, cu excepția câtorva ‘norocoși’ care au mai alergat în afara României.

În anul 1971 se înființează ‘Centrul Republican pentru Creșterea Cabalinelor de Rasă’. Dar chiar și așa, degradarea rasei Pursânge Englez continua, deoarece caii nu alergau pe hipodrom, iar un cal Pursânge Englez care nu aleargă pe hipodrom în curse oficiale cu public, nu poate fi testat cu adevărat, nu poate fi valorificat și nu poate evolua. Gravitatea situației se măsoară în pauza de după 1961 și până în zilele noastre!

Singurul moment de glorie al Pursângelui Englez rămăsese clasarea.

La clasare la Herghelia Cislău (1981)

‘Speranța DATINEI’

Speranțele s-au reaprins după 1990-1991 când, după reînființarea Jockey Club Român, s-a reluat și ideea construirii unui hipodrom la București. Dar n-a fost să fie! Dacă hipodrom n-a fost să fie, a fost să fie Stud Book. Iar pentru acest lucru trebuie să-i mulțumim, printre alții, domnului doctor veterinar Ilie Georgescu.

STUD BOOK – Thoroughbred Horses in Romania (Ilie Georgescu)

Începând cu anul 1996, la Hipodromul Mangalia, au început timid să se organizeze din nou curse de galop. Dar, abia începând cu sezonul 1999, Jockey Club Român a reușit să dea restartul curselor de galop pe Hipodromul de la Mangalia.

Dar acest restart n-a durat decât trei sezoane reușite, 1999-2001. În aceste trei sezoane mai reușite au alergat mulți cai de la Herghelia Cislău, ceea ce a reprezentat o gură de oxigen și speranța că Pursângele Englez de la Cislău va redeveni ceea ce a fost până în anul 1960.

De caii de la Cislău care au alergat în această perioadă la Hipodromul Mangalia s-a ocupat domnul Tiberiu Vișan. Dar cu o floare nu se face primăvară!

În prim plan, cel cu șapcă vișinie, este dl Tiberiu Vișan alături de câștigătorul cursei

Caii care s-au remarcat cel mai mult au fost BOB și DATINA, ambii născuți și crescuți la Herghelia Cislău.
BOB, deși s-a născut și a crescut la Cislău, a performat pe hipodrom și ca armăsar de reproducție fiind în proprietatea fam. doctorului Ilie Georgescu.

BOB, câștigătorul Premiului Jockey Club

Subtitlul acestei perioade l-am intitulat ‘Speranța DATINEI’, deoarece frumoasa roibă DATINA avea să dea cele mai mari speranțe prin câștigarea alergării Derby-ului din anul 2000 și deoarece avem o datină veche în cursele de galop.

Frumoasa DATINA

Speranțele erau îndreptățite, datorită alergărilor bune și constante din perioada 1999-2001. Dar, aceste speranțe au început să se stingă după anul 2001 când, au început să se rărească cursele, ajungând în 2003 chiar să nu se mai organizeze. A urmat o nouă perioadă de tristă amintire pentru Pursângele Englez.

La 15 ani de atunci, în 2018 mai exact, avea să se întâmple o ‘minune’! În anul 2018 s-a inaugurat noul hipodrom de la Ploiești și, spre bucuria galopeurilor, Hipodromul Ploiești are și o pistă de iarbă pentru cursele de galop.

Având în vedere că din 2018 avem un hipodrom funcțional la Ploiești, nu ne rămâne decât să ne concentrăm pe creșterea, testarea și ameliorarea rasei Pursânge Englez. Pentru că, suntem mult în urmă cu rasa Pursânge Englez/Thoroughbred și cu cursele de galop.

Cai și jochei de la Herghelia Cislău pe pista Hipodromului Ploiești

Creștere, Exploatare și Ameliorare

Herghelia Cislău este o herghelie (fermă) națională care se ocupă în special cu creșterea și îmbunătățirea rasei de cai Pursânge Englez/Thoroughbred. Mai nou, din 2011 mai exact, Herghelia Cislău se ocupă și de rasa Gidran. Tot de atunci, șef la herghelie a devenit dr. Bela Gabos.

Obiective:
– Creșterea și promovarea raselor Pursânge Englez și Gidran;
– Depozit de armăsari de montă publică pentru ameliorarea cabalinelor din marea creștere.

Rase și efective:
Efectivul actual al hergheliei este constituit din cai Pursânge Englez,  Gidran și alte rase în secția depozitului de armăsari de montă publică.

Pursângele Englez este principala rasă de cai specializată pentru cursele de galop. Anumite exemplare sunt folosite cu succes și în concursuri de sărituri peste obstacole și, chiar și în proba completă.
Dar, repetăm, calitatea principală a Pursângelui Englez este viteza. Niciun alt cal nu poate să alerge 1000 m în 55-56 de secunde și 2400 m în 2:20.6. Totuși, aceste recorduri au fost atinse după sute de ani de antrenamente și curse oficiale publice pe hipodrom.

De asemenea și foarte important, Pursângele Englez este o rasă amelioratoare, fiind alături de Pursângele Arab cele mai bune rase pentru ameliorare. Caracterele morfo-productive ale rasei Pursânge Englez demonstrează pretabilitatea deosebită la alergările de galop având o conformație corporală caracteristică raselor de viteză. Aspectul este tipic aerodinamic, propriu calului de viteză, cu un format corporal înalt.

Cal și jocheu de la Herghelia Cislău pe pista Hipodromului Ploiești
Iapă Pursânge Englez la Herghelia Cislău
Armăsar Pursânge Englez la Herghelia Cislău
IATAC – armăsar pepinier la Herghelia Cislău în perioada 2000-2005
IATAC la Herghelia Cislău

Gidranul este o rasă de tracțiune ușoară și de călărie. S-a creat prin încrucișarea unor exemplare din rasa Pursânge Arab și Pursânge Englez, fiind un cal de sânge arabo–englez destinat/adaptat condițiilor de deal și podiș.

Gidran la Herghelia Cislău

SCHIMBAREA NEAȘTEPTATĂ

O schimbare neașteptată s-a produs în anul 2002 când, administrarea hergheliei este preluată de Regia Națională a Pădurilor – Romsilva. Un subiect intens dezbătut, dar care nu face obiectul acestui articol.

O nouă schimbare s-a produs în noiembrie 2011, când nucleul de reproducție de rasă Gidran de la herghelia Tulucești a fost adus la Cislău. Din iulie 2015, Herghelia Cislău trece în subordinea Direcției de Creștere, Exploatare și Ameliorare a Cabalinelor, ca subunitate a acesteia.

Strict pe partea de galop, cei de la Romsilva fac eforturi, dar încă suntem departe! Deși performanțele cailor Pursânge Englez au lipsit o bună perioadă de timp, condițiile puse la dispoziția cailor s-au îmbunătățit.

Baza materială principală a hergheliei este compusă din: 8 grajduri, bază hipică de antrenament, sediu administrativ, fânare pentru depozitare grosiere, teren agricol. În total, minunata herghelie se întinde pe o suprafață de aprox. 465 de hectare.

Caii sunt împărțiți pe rase și categorii. Armăsarii tineri pasc separat de iepe. Mânjii stau lângă mamele lor, doar până la sfârșitul toamnei. Armăsarii pepinieri au propriul lor grajd, cu boxe și țarcuri separate, afară, pentru a evita eventualele lupte între ei. Celelalte categorii pasc la un loc pe pășuni care se rotesc periodic. Când nu sunt la pășune, stau în padocuri, grajdurile rămânând deschise.

(Foto: Crina Popa)

Renașterea Hergheliei Cislău

Acest titlu nu este forțat, deoarece în perioada 2019-2021 au avut loc îmbunătățiri semnificative, chiar istorice! Datorită implicării și colaborării dintre Herghelia Cislău (Romsilva), Jockey Club Român (Stud Book) și proprietarii armăsarilor Frozen Fire, Global Approach, Tobanjaro și Perfect One, materialul genetic s-a îmbunătățit semnificativ și putem spera chiar la mai mult!

FROZEN FIRE, GLOBAL APPROACH și TOBANJARO

Din cei trei armăsari enumerați anterior, la Herghelia Cislău s-au născut 19 mânji, 5 în 2020 și 14 în 2021. Cei 5 mânji născuți în 2020 sunt din Frozen Fire, iar cei 14 născuți în 2021 sunt din Global Approach și Tobanjaro.

Cei cinci mânji născuți în 2020 sunt:

ONIX (M), din Frozen Fire și Ostia;

MAGIC FIRE (M), din Frozen Fire și Martingala;

LEGEND (M), din Frozen Fire și Lanzo;

BETTINA (F), din Frozen Fire și Bertina;

DREAM FIRE (M), din Frozen Fire și Drăgaica.

Poate să fie unul dintre acești mânji câștigătorul Derby-ului Român din iunie 2023? Da, cu siguranță da.

ONIX (stânga) și MAGIC FIRE (dreapta)

Mânji născuți în 2020 (poze 2021)

Dintre cei 14 mânji născuți în 2021, mai trăiesc 13 și o să enumerăm doar o parte, rămânând să vi-i prezentăm pe toți la următoarea vizită la Herghelia Cislău.

O parte din mânjii din 2021:

DUCHESS (F), din Global Approach și Dragalina;

LUCIFER (M), din Global Approach și Larina;

ATHOS (M), din Global Approach și Argila;

MATTEO (M), din Tobanjaro și Moda;

MAHARI (F), din Tobanjaro și Martingala;

DONALD (M), din Global Approach și Drăgaica.

Mânji născuți în 2021

În anul 2021, la Herghelia Cislău s-au făcut 18 monte, 11 cu Perfect One și 7 cu Tobanjaro.

Mânji născuți în anul 2022:


Armăsarii reproducători

În continuare vă prezentăm armăsarii care au montat la Herghelia Cislău în perioada 2019-2021, în ceea ce noi numim ‘renașterea Hergheliei Cislău’.

FROZEN FIRE
GLOBAL APPROACH
TOBANJARO
Perfect One
PERFECT ONE

Sunt armăsari de valoare, în special FROZEN FIRE (câștigător G1), care, prin produșii lor, vor îmbunătăți rasa Pursânge Englez de la noi și ne vor aduce multe bucurii!

După trei ani în care au montat armăsarii Frozen Fire, Global Approach, Tobanjaro și Perfect One, anul acesta Herghelia Cislău (prin dr. Bela Gabos) și Direcția de Creștere, Exploatare și Ameliorare a Cabalinelor (Romsilva), au luat decizia de a aduce ‘sânge nou și puțin mai diferit’; lucrul de altfel necesar și recomandat! SUCCES! Alegerea pentru anii 2022 și 2023 a fost armăsarul NORDIC WALTZ (IRE).

NORDIC WALTZ (IRE)

În speranța că se vor naște toți mânjii sănătoși, că poate se vor aduce și 2-3 iepe mame și că Frozen Fire va monta din nou la Herghelia Cislău, vă invităm să fiți alături de caii Pursânge și de cursele de galop; și, să vizitați HERGHELIA CISLĂU, singura herghelie de Pursânge (Pur-Sânge) Englez din România. Mai multe informații despre minunata rasă Pursânge Englez perpetuată și ameliorată la Herghelia Cislău puteți afla din articolul nostru: https://galop.ro/pursangele-englez-regele-hipodromului/

Galop.ro (Galop.Romania)

Surse:

Hergheliile Romsilva

herghelie.ro

– Doctorul Ilie Georgescu

– Opinia Buzau

– Planiada.ro

– turismbuzau.ro

– lumeasatului.ro

– Odinioară la Băneasa (Alexandru Grigorescu)

6 Replies to “Herghelia Cislău, un patrimoniu istoric și unic”

  1. Cum sunt antrenati manjii lui FF?
    Daca tot mergeti pe acolo poate puteti povestii
    si despre acest lucru foarte important ! Istoria Hergeliei o stim cu totii !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *