Hipodromul Mangalia, restartul curselor de galop

Primul restart al curselor!

După cum bine știm, în special din articolul despre Hipodromul Băneasa, în iarna din 1960-1961 Hipodromul Băneasa a fost distrus, cursele de galop fiind și ele condamnate la dispariție. A urmat o pauză forțată de aproximativ 35 de ani. Abia din anul 1996 se reiau timid cursele de galop la Hipodromul Mangalia.

Fac o paranteză și vă aduc la cunoștință că, din datele descoperite până acum, primele curse de galop de la Hipodromul Mangalia s-au organizat în anul 1961. Voi reveni asupra acestei perioade când voi avea mai multe detalii.

Una dintre cele mai vechi fotografii de la Hipodromul Mangalia (aprox. 1970)

‘Încălzirea din 1996-1998’

În anii 1996 și 1997 cursele au fost organizate de către Societatea Națională Cai de Rasă în colaborare cu Loteria Națională și cu sprijinul Jockey Club Român. În acești doi ani au alergat la Mangalia 162 de cai de la hergheliile Mangalia, Cislău și Jegălia, și anume: 75 de Arabi, 53 de Pursânge Englez/Thoroughbred și 34 de Cai de Sport Românesc.

Jockey Club Român preia dârlogii

În anul 1998 se reușește încheierea unui protocol între Jockey Club Român și S.N. Cai de Rasă prin care, începând din 1999, Jockey Clubul va organiza cursele de galop de la Hipodromul Mangalia. O primă măsură luată de către Jockey Club a fost să aloce în avans hergheliilor suma de 59 milioane lei pentru a pregăti caii cât mai bine.

Apoi, Jockey Clubul Român s-a implicat în organizarea logistică a spațiului, a finanțat refacerea padocului, a boxelor și o oferit în premieră ‘Starting Gate-ul’.

După mai bine de 50 de ani

În anul 1999 cursele de galop de la Hipodromul Mangalia au fost organizate în perioada 27 iunie – 29 august și s-au desfășurat pe parcursul a zece reuniuni. Era pentru prima dată, după mai bine de 50 de ani, când Jockey Club Român a organizat din nou curse de galop.

Cursă de galop la Hipodromul Mangalia
Antrenament la Hipodromul Mangalia

De remarcat este faptul că în acest prim sezon organizat de către Jockey Club au apărut și cai privați. Nu au fost mulți, doar 11, dar au lăsat o impresie bună în cele zece reuniuni din vara anului 1999.

La galop în noul mileniu

Și cum deja se plecase în cursă încă din 1999, Jockey Club Român trece în noul mileniu în ritm de galop! Astfel, ajungem în anul 2000, un an cu multe reușite pentru Jockey Club Român și pentru cursele de galop.

Anul 2000 a început cu sărbătorirea a 125 de ani de existență a legendarului Jockey Club Român. Mulți înainte!

Jockey Clubul a sărbătorit cum se cuvine împlinirea celor 125 de ani de existență, reușind să organizeze cel mai bun sezon de curse de galop de după 1960 și până astăzi. Felicitări!

Cele mai reușite curse

În anul 2000 cursele de galop de la Hipodromul Mangalia s-au desfășurat în perioada 25 iunie – 27 august, pe parcursul a zece reuniuni.

În acea vară unică a anului 2000 au alergat 96 de cai la Hipodromul Mangalia. Din cei 96 de cai, 41 aparțineau unor proprietari privați, iar dintre cei 41 ai proprietarilor privați, 29 erau Pursânge Englez, restul de 12 fiind Arabi.

Proprietarii privați (PSE) din anul 2000

Era o perioadă când, pe lângă numărul important de cai Pursânge Englez și Arabi, era și un număr important de jochei tineri de valoare. Atât caii, cât și jocheii, erau îndrumați și pregătiți de antrenorii Tiberiu Vișan și Nicolae Iofciu.

Antrenorul buzoian Tiberiu Vișan și jocheii

Premiul Jockey Club și Premiul Derby

După cum am afirmat mai devreme, anul 2000 avea să fie un an istoric pentru Jockey Club Român și pentru cursele de galop. În luna august a anului 2000 avea să se scrie o nouă pagină din istoria curselor de galop din țara noastră.

În data de 13 august s-a organizat Premiul Jockey Club. Până de curând, a fost ultimul Premiu Jockey Club organizat și a fost câștigat de BOB, jocheu C. Gheorghe, antrenor T. Vișan, proprietar Bogdan Georgescu (fiul domnului doctor Ilie Georgescu).

BOB – câștigătorul Premiului Jockey Club

Și cum ce-i mai bun se păstrează la final, în ultima reuniune din data de 27 august 2000, s-a reușit după 40 de ani organizarea Derby-ului Român.

A fost un Derby reușit, deși nu s-au respectat 100% cerințele unui Derby! Un Derby ca cel din 2000 nu se mai alergase din 1947, înainte de prima naționalizare!

Fac această comparație uitându-mă la proprietarii cailor partanți. Ultima dată când într-un Derby Român au alergat și cai privați a fost în anul 1947. În Derby-ul din anul 2000 au alergat următorii cai:După cum se poate vedea, pe lângă caii Hergheliei Cislău au alergat și trei cai ai proprietarilor particulari.

Derby-ul s-a alergat pe distanța de 2000 m, DATINA fiind prima care a reușit să treacă potoul, jocheu Nicolae Gheorghe, antrenor Tiberiu Vișan și proprietar Herghelia Cislău. În continuare vi-i prezentăm pe primii trei cai sosiți în alergarea Derby-ului din 2000:

DATINA – câștigătoarea Derby-ului, proprietar Herghelia Cislău
CASCADOR – locul II în Derby, proprietar Chițuleasa Octavian
TURTURICA – locul III în Derby, proprietar doctorul Ilie Georgescu

Acești trei cai, alături de valorosul BOB, ar fi putut schimba în bine situația rasei Pursânge Englez și a curselor de galop din România? Da, cu siguranță da. Dacă se continua începutul bun din 1999-2000 și după 2001, altfel ar fi stat lucrurile…!!!

Alergarea Derby-ului din data 27 august 2000 a fost ultima mare cursă de galop organizată în România.

Dintre cei care au făcut posibilă alergarea Derby-ului, Premiul Jockey Club, Premiul Memorialul Manole Filitti și celelalte curse de la Hipodromul Mangalia îi amintesc (din nou) cu admirație pe domnii: Ilie Georgescu (cel mai longeviv membru al Comitetului Alergărilor), Bogdan Popescu, Florian Micu, Alexandru V. Tomescu, Ion Florescu (strănepotul inegalabilului general Ioan Emanoil Florescu), Alexandru Vasilescu, Gheorghe Fodoreanu, Miron Murea, Constantin Ottescu, Adrian C. Dragnea, Giuseppe Rossi, Dumitru Hering, Ioan Cârje, Sorin Vasilescu …etc.

Începând din stânga: Ilie Georgescu, Bogdan Popescu, Florin Micu, Miron Murea și în picioare Alexandru Vasilescu

De reamintit și de apreciat este folosirea Starting Gate-ului, ceea ce a reprezentat o premieră pentru România și un element de bază în buna organizare a curselor. Felicitări, domnilor!

Folosirea în premieră a Starting Gate-ului

Cursele din anul 2000 au fost cele mai reușite din mai multe motive:

– caii proveneau din România;

– caii veneau după cel puțin un sezon în care mai alergase și se calificase în curse oficiale cu public;

– organizarea celor mai importante curse de galop din istorie, Derby Român și Premiul Jockey Club;

– distanțele curselor au ajuns chiar și la 2400 metri;

– premiile mari în bani acordate;

– cursele au fost listate la pariuri prin intermediul Loteriei Române;

– interesul și numărul crescut al proprietarilor particulari;

– interesul crescut al spectatorilor.

Tribuna Hipodromului Mangalia

Începutul unui nou sfârșit

După sezonul reușit din anul 2000, speranțele erau mari pentru sezonul 2001! Dar, pentru Jockey Club Român și partenerii săi avea să fie ultimul sezon de curse mai reușit, din nefericire.

Deși lucrurile începuseră să se lege în perioada 1999-2001 și chiar să se dezvolte, după anul 2001 nimic nu a mai fost la fel. Parcă o nouă ciumă roșie se abătea asupra curselor de galop, parcă un deja-vu din 1947-1948 și chiar din 1960! Coroborat și cu faptul că nu s-a reușit construirea unui hipodrom la București, sfârșitul curselor de galop venise din nou.

Sosirea într-o ultimă cursă de galop

Anii 1999-2001 au reprezentat cu adevărat restartul curselor de galop din România, iar colaborarea dintre Jockey Club Român, S. N. Cai de Rasă, Loteria Română și proprietarii particulari a fost una benefică pentru cursele de galop. Drept dovadă, anual au organizat în medie zece reuniuni în care alergau între 80 și 100 de cai. Doar în această perioadă efortul financiar a fost de 1.553 milioane lei, dintre care suma de 1.391,5 milioane fiind suportată de către Jockey Club Român.

Totuși, rămânem cu marele regret că în acea perioadă s-a pierdut o șansă uriașă în a se consolida dezvoltarea curselor de galop și implicit îmbunătățirea rasei Pursânge Englez. N-a fost să fie atunci, poate acum!

Respirăm, deci sperăm!

Chiar dacă au trecut 20 de ani de atunci, avem speranța că în curând Jockey Club Român va organiza din nou prestigiosul ,,Premiul Jockey Club” și, sperăm în 2023, cea mai așteptată cursă de galop, ,,DERBY ROMÂN’’.

La mai bine de 145 de ani de la înființare, Jockey Club Român are o misiune foarte grea prin renașterea ,,sportului regilor’’ în România. Nu este și nu va fi ușor. Dar, se poate, cu implicare și răbdare.

Este bine de știut că Jockey Club Român a început să se implice mai mult. Prin urmare, cursa istorică începută în 1875 va continua…

Hipodromul București

Hipodromul București (2025)

Suntem în anul 2021 (actualizare: 2022) și România continuă să fie singura țară din Europa fără un hipodrom de galop, iar Bucureștiul continuă să fie cam singura capitală europeană fără hipodrom.
#HipodromBucurești2025

Galop.ro (Martinescu VM)

Surse:

herghelie.ro

jockeyclub.ro

Doctorul Ilie Georgescu

Repetiție pentru Derby

martinescuvm
2 min read

Rezumat Galop – 3/09/23

martinescuvm
3 min read

Industria Galopului

martinescuvm
14 min read

10 Replies to “Hipodromul Mangalia, restartul curselor de galop”

  1. Descoperirea programului de la Mangalia în 1961 este o descoperire fantastică Valentin – unde l-ai găsit? Sunt 100% sigur că aceste curse au avut loc până în 1965 și apoi s-au oprit până în 1996, Ovidiu Vaajiala a spus în blogul său că cursele s-au oprit în România în 1965 și știu că pe site-ul web al armăsarului german Shrek, SAVINA este prezentată ca fiind câștigătoare 3 curse la 3 și 4 ani (ar fi fost 1963 sau 1964). Sunt sigur că aceste curse au fost la Mangalia. Desigur, curse nu ar fi existat nimic ca la Baneasa, dar sunt sigur că s-au întâmplat. Site-ul web al armăsarului Shrek nu ar invoca victorii pentru SAVINA, deși nu erau la Băneasa. Cercetările tale au fost uimitoare Valentin.

    1. Thank you! I told you, after 1960 it was the candle on the grave, nothing serious. I know that there were some races at Mangalia also around 1970, but the conditions…!!! I have to search more.

      But, for me, from the the dates that i found the real horse racing stopped after 1960, unfortunately. After 1960 we don’t have exactly dates about the races, about the Thoroughbreds, we have almost nothing!
      But i’ll continue…🏇❤️🏇

  2. Thank you so much Valentin. I am really interested that you found this program – where was it hiding ? I totally understand what you are saying about the real racing stopping in 1960. Racing at Mangalia was still racing, even though it would not have been anything like Baneasa. What has interested me for so many years was that I have felt sure that gallop racing did still exist for a few years after the demolition of Baneasa, and you are the first person who has ever been able to provide proof of this. I know what you mean about „the candle on the grave”, but it is still fascinating. Emmanuel Fantaneanu told me back in 2011 or 2012 that it was a very difficult time for horses in the 1960s and 1970s and many records were lost, but I cannot believe that every single piece of information has disappeared about this period. You have proved with your fantastic research that it does exist and I salute you Sir ! You may come across some more – who knows ? They have the same situation in Bulgaria too, so Romania is not alone in this. You are a star, my friend.

    1. I found a big collection in a old store for books. Now, the collection it’s at the Jockey Club. After 1960 it was only one program. It’s a lot of work and few information, but the passion it’s big…🏇❤️🏇

  3. Este încă fantastic că ai găsit acest program din 1961 și sunt sigur că alții trebuie să existe undeva. Am văzut câteva programe vechi de curse românești din Baneasa publicitate pe http://www.okazi.ro și aș vrea să ofertez pentru ele, dar nu mi-a fost posibil pentru că locuiesc în Marea Britanie. Ceea ce faceți este fantastic, pentru că vă ajută să reconstruiți istoria acestui sport minunat din România. Este foarte important ca această istorie să nu se piardă, motiv pentru care îmi place să împărtășesc tot ceea ce găsesc. Perioada de după 1960 ar fi putut fi „lumânarea de pe mormânt” (o modalitate foarte bună de a o desceibi), dar mi se pare absolut fascinantă, deoarece se pare că s-au păstrat atât de puține lucruri. Orice mister îmi atrage întotdeauna imediat atenția!

  4. https://www.galop.ro este absolut cel mai bun site pentru curse de cai din România și îl voi urmări mereu. Înainte de a crea acest site Valentin, nu exista aproape nimic pe internet despre cursele de cai în țara dvs. și am simțit multă vreme că doar pentru că nu se desfășura în acest moment, mulți oameni au uitat că a avut o istorie bogată. Când am fost într-o librărie din București în 2012 și am întrebat despre cursele de cai, domnul mi-a spus într-o engleză foarte bună „Nimeni nu m-a întrebat despre cai de cel puțin 10 ani”, ceea ce mi s-a părut foarte trist. Am vizitat site-ul Romexpo, am stat lângă porțile închise, am văzut mașinile parcate afară și steagurile zburând și am încercat să-mi imaginez cum trebuie să fi fost când au avut curse de cai acolo. Vă rog să nu vă faceți griji prietenul meu – voi urmări mereu https://www.galop.ro !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *