ZORI DE ZI

ZORI DE ZI a fost cel mai bun cal de curse de Galop din România; a fost Pursângele (pur-sângele) Englez total!

Legendarul ZORI DE ZI

Suntem în luna mai, când începeau cele mai tari curse de cai și perioada în care s-a născut eroul nostru! În cea mai importantă parte a istoriei curselor de galop de la noi, respectiv cei 85 de ani de curse de la București, au alergat mii de cai Pursânge (Englez), dar niciunul n-a fost ca legendarul ZORI DE ZI!

ZORI DE ZI în anul 1913
ZORI DE ZI (colorizare realizată de herghelie.ro)

ZORI DE ZI i-a aparținut lui Alexandru Marghiloman (1854-1925), unul dintre marii fondatori ai sportului hipic românesc, mare pasionat al cailor Pursânge și al curselor de galop, avocat și politician. Încă este al doilea cel mai longeviv vicepreședinte al Jockey Club Român (1903-1925). Și bineînțeles, a fost Prim Ministru al României în anul 1918 – anul Marii Uniri. Pe scurt, unul dintre vârfurile elitei românești care a pus bazele României moderne.

ZORI DE ZI și Alexandru Marghiloman (herghelie.ro)

Începutul

Povestea lui ZORI DE ZI începe în Anglia, cu mai bine de un an înainte să se nască!

După mai multe importuri și achiziții notabile de cai Pursânge Englez/Thoroughbred, Alexandru Marghiloman, ajutat de antrenorul său A. Alexanderdă marea lovitura în 1909 când se înțelege cu proprietarul celebrului armăsar COLLAR. Alexandru Marghiloman bate palma cu Sir Mac Calmont, plătind o arvună, ca primul mânz născut în 1910 din COLLAR să îi aparțină lui. COLLAR dăduse ultimii doi caștigători ai Derby-ului Român și Alexandru Marghiloman își făcuse de ceva timp o impresie foarte bună despre acest armăsar din Anglia.

COLLAR (GB), tatăl lui ZORI DE ZI

Se pare că undeva în a doua parte a lunii mai, nu știm exact data, Alexandru Marghiloman primea o veste minunată de la herghelia Cobham (în Comitatul Lurrey, Anglia), proprietatea d-lui W. Allison. Mânzul arvunit se născuse din Collar și Mistress Despard în zorii zilei de 20 mai 1910. S-a născut devreme în acea zi, de acolo și numele ‘ZORI DE ZI’ pe care i l-a pus Alexandru Marghiloman.

Pedigree-ul lui ZORI DE ZI

ZORI DE ZI este importat în anul nașterii alături de mama sa și devine cal român cu acte în regulă, Al. Marghiloman numindu-l la un moment dat chiar ‘primul pur-sânge român’. ZORI DE ZI va crește alături de mama lui, Mistress Despard, pe meleagurile buzoiene la celebra Herghelie Albatros.

De la Vila Albatros (Grajdul Marghiloman) ZORI DE ZI va face pasul către performanță în primăvara anului 1912, când debutează la Hipodromul Băneasa alături de colegul de grajd Coconaș. Nu știm exact ce s-a întâmplat și de ce, știm doar că în acea cursă de debut ZORI DE ZI a fost ‘sacrificat’ în favoarea lui Coconaș.

Apoi, după o primăvară în care văzându-se potențialul uriaș pe care îl are, ZORI DE ZI a fost lăsat să alerge liber! Începând din luna iunie 1912 și până la sfârșitul sezonului 1915, datorită calității genetice foarte bune și a antrenamentelor corespunzătoare, ZORI DE ZI a câștigat toate cursele în care a alergat.

ZORI DE ZI după victoria din Criterium, alergarea de dinainte de Derby (mai 1913)

Derby Român

Presa din acea vreme ni-l descrie pe ZORI DE ZI ca fiind favoritul și cel mai frumos cal din Derby. Bineînțeles că frumosul și valorosul murg nu și-a dezamăgit fanii și a câștigat lejer cea mai importantă cursă din țară. Astfel, cea mai importantă victorie a lui ZORI DE ZI a fost în Derby-ul Român din 1913.

ZORI DE ZI și jocheul W. Wiley, câștigătorii Derby-ului Român din 1913

Cel mai bun an

Anul 1913 a fost cel mai bun an al lui ZORI DE ZI, reușind să câștige toate cursele importante ale sezonului, inclusiv Derby-ul, după cum am spus și mai devreme, aducându-i proprietarului uriașa sumă de 103.925 lei. ZORI DE ZI a câștigat toate cursele în care a alergat în 1913, pe distanțe de la 1600 metri și până la 2600 metri, dovedind că este un ‘cal de pur-sânge’ de-o calitate excepțională.

Premiul Jockey Club

După Derby Român, Premiul Jockey Club este următoarea cursă ca importanță. A câștigat bineînțeles și Premiul Jockey Club, o cursă foarte grea datorită handicapului și datorită participării cailor mai experimentați.

Victoria lui ZORI DE ZI în Premiul Jockey Club din anul 1913

Ba chiar a câștigat de trei ori la rând prestigiosul Premiu Jockey Club, stabilind un record care datează din 1915 și care nu credem că va fi bătut prea curând; poate niciodată! Prin victoriile din 1913, 1914 și 1915, ZORI DE ZI este singurul cal din istoria noastră care a reușit să câștige Premiul Jockey Club de trei ori la rând.

ZORI DE ZI în padocul de prezentare de la Hipodromul Băneasa (1915)

Odată cu terminarea sezonului 1915 a fost retras și ZORI DE ZI de pe hipodrom, iar la sfârșitul anului 1915, în decembrie mai exact, rezultatele lui ZORI DE ZI bătuseră toate recordurile în materie de victorii și bani câștigați. În patru sezoane, 1912, 1913, 1914 și 1915, ZORI DE ZI a alergat în 22 de curse, dintre care a câștigat 20, iar în alte două a fost ‘sacrificat’ plasându-se pe locul doi. Iar ca bani, a reușit să-i aducă lui Alexandru Marghiloman suma record de 216.125 lei.

O revenire neașteptată!

Începând cu 1916, datorită Primului Război Mondial, activitatea hipică începe să se reducă, urmând ca în anii 1917 și 1918 să fie ‘pace’ pe câmpul de alergări de la Hipodromul Băneasa.

Totuși, ‘bomba’ vine în septembrie 1919! După trei ani în care nu mai alergase în nicio cursă, ZORI DE ZI apare în ‘Premiul Solon’ din data de șapte septembrie 1919. Greu de crezut, dar la vârsta de nouă ani, pensionarul ZORI DE ZI aleargă într-o cursă pe 1600 m alături de Flaut, născut la Albatros. A fost un moment … ciudat pe hipodrom, terminat cu victoria lui Flaut în fața lui ZORI DE ZI. De-ale hipodromului …; dar, surprizele lui Alexandru Marghiloman nu s-au oprit aici și ZORI DE ZI avea să mai alerge pe turful de la Hipodromul Băneasa.

În data de 21 septembrie 1919, la doar două săptămâni de la revenirea pe hipodrom, ZORI DE ZI avea să alerge și să câștige ‘Premiul Gh. Manu’ (3000 m). Impresionant! Iar în data de 12 octombrie 1919, ZORI DE ZI a câștigat ultima sa cursă din carieră; și ce cursă! ZORI DE ZI a câștigat în acea zi de 12 octombrie 1919 chiar primul premiu dedicat lui, adică ‘Premiul ZORI DE ZI’.

Prin urmare, cariera de pe hipodrom al lui ZORI DE ZI s-a încheiat cu un bilanț de 25 de curse, dintre care 22 de victorii și trei plasări pe locul doi (‘sacrificiile’).

O nouă carieră

ZORI DE ZI a fost retras inițial la recreere la sfârșitul lui 1915, urmând ca din 1916 să înceapă o nouă carieră pe meleagurile buzoiene, cea de reproducător.

ZORI DE ZI în anul 1923 (momentan ultima fotografie cu ZORI DE ZI în viață)

Din ZORI DE ZI aveau să se nască mulți câștigători, dovedindu-se a fi și un foarte bun reproducător. Dintre mânjii lui ZORI DE ZI, patru dintre ei au câștigat Derby-ul Român: ROȘCOVA (1920), GHICI? (1922), LEFTER (1924) și GHIAUR (1928) și, probabil ar fi fost mai mulți câștigători de Derby din ZORI DE ZI dacă Alexandru Marghiloman ar mai fi trăit.

A fost, este și va fi, legendarul ZORI DE ZI

ZORI DE ZI a fost, este și va fi calul Pursânge Englez visat de toată lumea, având cele mai bune origini, cele mai bune rezultate pe hipodrom și dând mânji de mare valoare. Chiar și după retragerea sa de pe hipodrom, ZORI DE ZI a contribuit decisiv la dezvoltarea Galopului și a continuat să ofere performanțe remarcabile prin descendenții săi. De asemenea, ZORI DE ZI, prin bunicul patern St. Simon, a creat în România prima linie directă din legendarul ECLIPSE.

După moartea lui Alexandru Marghiloman, doar GHIAUR, fiul lui ZORI DE ZI, a mai reușit să treacă primul potoul în Derby pentru celebrul Grajd Marghiloman.

După această ultimă mare victorie a lui Ghiaur din 1928, totul avea să se destrame în scurt timp. Tot ceea ce construise ,,părintele hipismului românesc’’ în aprox. 45 de ani avea să se risipească într-un scurt galop iute! Moștenitorii au vândut tot, inclusiv pe legendarul ZORI DE ZI. Din nefericire, nimic n-a mai fost la fel! Însă, rămânem cu performanțele și cu imaginea frumosului murg ZORI DE ZI.

ZORI DE ZI (colorizat de herghelie.ro)

Din datele găsite până acum, ZORI DE ZI a murit în ziua de 23 decembrie 1932 la Herghelia Periș. 

#PremiulZORIDEZI

 

Galop.ro (Martinescu V.-M.)

Sursa:

Turful Român

herghelie.ro

Primul mare jocheu român

martinescuvm
6 min read

Despre Galop –

martinescuvm
36 min read

3 Replies to “ZORI DE ZI”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *