Hipodromul București (2025)

Hipodromul București (2025)

Hipodromul București este un subiect cam dat uitării, dar nu de Jockey Club Român și nici de noi; ba chiar insistăm că este imperios să avem hipodrom la București, sau pe lângă București.

În afară de Jockey Club Român, care a făcut zeci de demersuri, regretatul Cristian Țopescu s-a mai implicat, inițiind chiar un proiect al Hipodromului București, însă fără succes. Îndrăgitul comentator sportiv a iubit caii și de multe ori a spus public că suspină după un hipodrom la București.

Acesta mărturisea acum ceva timp: ,,De câte ori trec spre aeroportul Băneasa, mă uit cu jind la Casa Presei și la Romexpo și, îmi imaginez cum își petrecea pe vremuri protipendada bucureșteană sfârșiturile de săptămână la hipodrom, cum își etalau doamnele toaletele și pălăriile, în timp ce domnii discutau afaceri și treburi politice.’’

Deși am avut două hipodromuri minunate la București, nimic nu ne mai aduce aminte de ele. Cazul cel mai trist este al Hipodromului Băneasa, acesta fiind unul dintre simbolurile Bucureștiului pentru mult timp. Nu există nici măcar o placă, un panou sau o statuie care să ne aducă aminte, nicio mențiune, nimic. Trist, foarte trist!

Dispariția unui simbol al fiecărei capitale civilizate

Simbol al Bucureștiului timp de aproximativ 80 de ani, Hipodromul Băneasa a fost unul dintre cele mai frumoase hipodromuri din Europa.

Hipodromul Băneasa

În această perioadă, ianuarie 2021, se împlinesc exact 60 de ani de când Hipodromul Băneasa a fost distrus. O lume întreagă s-a stins odată cu dispariția minunatului hipodrom, turful românesc devenind istorie.

A fost momentul de tristă amintire prin care Bucureștiul a ieșit din rândul capitalelor europene, fiind și astăzi cam singura capitală din Europa fără hipodrom.

Să ne aducem aminte că am avut două hipodromuri, Hipodromul Băneasa și Hipodromul Floreasca, care se completau și funcționau în paralel, oferind bucureștenilor multe beneficii.

Hipodromul Floreasca
Hipodromul Băneasa

Din nefericire, efectele distrugerii celor două hipodromuri, în special a celui de la Băneasa, încă ne afectează, deoarece nici acum nu ne-am revenit. A fost o pauză foarte lungă, iar reconstrucția întreg fenomenului durează.

Ultimele curse de galop la București s-au desfășurat acum mai bine de 60 de ani, în ziua de trei decembrie 1960. Nimeni dintre cei implicați în lumea curselor de galop nu se gândea că în acea zi se vor alerga ultimile curse de cai la București.

Importanța unui nou hipodrom la București, sau lângă București!

Suntem în anul 2021 și Bucureștiul continuă să fie cam singura capitală europeană fără bucuria unui hipodrom.

Dragi cititori, un hipodrom este parte importantă a fiecărei capitale civilizate din toate punctele de vedere: istoric, cultural, al socializării, al relaxării, al îmbunătățirii rasei cailor, al mediului înconjurător și bineînțeles, economic.

Un hipodrom înseamnă mai mult decât cursele de cai!

Relaxare la Hipodromul Longchamp

La hipodrom putem fi mai fericiți!

Prima dată la Royal Ascot
După ceva timp la Royal Ascot
Regina Elisabeta la Royal Ascot

Pe hipodrom, oriunde în Europa, există bun gust, educație, relaxare, calitate, aer curat și stare de bine. Pentru că, un hipodrom înseamnă mai mult decât cursele de cai!

Hipodromul București va fi mai mult decât un hipodrom!

Ne dorim ca Hipodromul București să fie mai mult decât un hipodrom!

Ne dorim pentru București și altceva în afară de betoane, blocuri și poluare.

Ne dorim ca Hipodromul București să fie o oază de aer curat și relaxare și, să fie chiar ca o perdea verde pentru capitala noastră poluată. Hipodromul București poate fi construit în același timp cu un parc nou, rezultând un parc al hipodromului de care să se bucure toată lumea, zi de zi.

Ne dorim ca Hipodromul București să fie din nou ,,templul curselor de cai’’ din România, unde caii Pursânge (pur-sânge) Englez și Pursânge (pur-sânge) Arab se pot testa cu adevărat și pot aduce multe beneficii României; și nu numai! Că doar prin testarea hipodromului se pot îmbunătății caii Pursânge (pur-sânge) crescuți la Hergheliile (naționale) Cislău și Mangalia și bineînțeles, și caii Pursânge (pur-sânge) ai bravilor privați care fac eforturi mari în aceste vremuri grele.

Ne dorim ca Hipodromul București să fie locul unde mulți oameni să lucreze și chiar să iasă la pensie. Acest hipodrom va oferi multe locuri de muncă, direct și indirect și, va aduce mulți bani la bugetul local și chiar la bugetul național.

Ne dorim ca Hipodromul București să devină și un reper socio-cultural, un loc în care să se organizeze tot felul de evenimente naționale și internaționale. De exemplu, la regretatul Hipodrom Băneasa se organizau evenimente de (aproape) toate felurile:

Primul Miting Aviatic din istoria noastră (18 octombrie 1909)

Fotografiile vorbesc de la sine!

Ne dorim ca Hipodromul București să devină un reper chiar și pentru cei care ne vizitează capitala.

Hipodromul Longchamp (Paris)

Cel mai bun exemplu pentru hipodromul pe care îl dorim la București este Hipodromul Longchamp de la Paris.

Acest istoric hipodrom înseamnă mai mult decât cursele de cai, este un simbol al Parisului care aduce multe beneficii parizienilor. Este încadrat într-un mare parc, unde oamenii pot merge oricând să se plimbe, să alerge, să iasă la un picnic (pe iarbă), sau pot merge la restaurantul hipodromului și la tot felul de evenimente. Și, fiind integrat într-un parc, funcționează foarte bine și ca o perdea/barieră verde pentru Paris.

Hipodromul Longchamp (vedere aeriană)

Cel mai important hipodrom al Parisului este o oază de aer curat, de recreere și socializare și, foarte important, produce multe locuri de muncă și contribuie semnificativ la bugetul local. Hipodromul Longchamp aduce parizienilor multă relaxare și bucurie, zi de zi.

Impactul economic

Iar pe lângă faptul că un hipodrom poate fi ca o perdea verde pentru capitala noastră și că poate aduce multe beneficii (aer curat, relaxare, socializare, organizarea diferitelor evenimente…), un hipodrom poate aduce comunității noastre și multe beneficii economice.

Dacă ar fi să vă dăm exemple din Franța și Anglia, am vorbi de niște sume fabuloase, de miliarde de euro. În schimb, o să vă dăm exemplul Hipodromului Băneasa, înainte să fie distrus de comuniști.

Datorită Hipodromului Băneasa și a bunei administrări a curselor de galop, în decembrie 1946 bilanțul economic al Jockey Club Român în economia țării era impresionant, era de peste 2.300 de miliarde de lei. O bună parte din acea sumă rămânea în bugetul local al Bucureștiului.

Și, erau angajați în jurul Bucureștiului în mod direct peste 500 de persoane, iar la Hipodromul Băneasa aprox. 100.

Zi de antrenament la Hipodromul Băneasa

În momentul de față, în Europa, sunt angajați în mod direct aprox. 160.000 de oameni, iar impactul economic al curselor de galop este de peste 12 miliarde de euro. Toate acestea datorită cailor Pursânge (pur-sânge), a hipodromurilor și a pasiunii.

Nu în ultimul rând, trebuie să scoatem în evidență beneficiile aduse de cai doar prin simpla lor prezență. Doar văzându-i și deja te simți mai bine!

,,There is something about the outside of a horse that is good for the inside of a man.’’  Winston Churchill

Pursânge (pur-sânge) Englez

Caii Pursânge (pur-sânge) sunt atleții supremi de pe hipodrom, sunt caii care au îmbunătățit majoritatea raselor de cai și sunt nobilele animale care ne bucură ori de câte ori îi vedem.

 ,,Cine te-a făcut pe tine, parcă m-a-ntrebat pe mine’’ 

Respirăm, deci sperăm!

Odată cu dispariția celor două hipodromuri, în special a Hipodromului Băneasa, ne-am pierdut o parte din identitate și din istorie. Acea parte pierdută a identității o putem recâștiga doar prin construirea unui nou hipodrom la București, sau Ilfov. Și, împreună, pe noul ,,Hipodrom București’’, să continuăm minunata istorie a curselor de cai începută la Iași în 1851.

Acest hipodrom va exista, într-o bună zi! Mai devreme sau mai târziu o să se construiască, este în natura lucrurilor, în natura firească a vieții. Și, cel mai probabil, tot datorită Jockey Club Român. Iar Bucureștiul o să reintre în rândul marilor capitale Europene și din acest punct de vedere.

Hipodromul București – mai mult decât un hipodrom

Un hipodrom se poate construi chiar și într-un an de zile, dar după cum ați putut vedea din titlu, am trecut anul 2025. De ce? Din următoarele motive:

• În anul 2025 se vor împlini 150 de ani de la înființarea legendarului Jockey Club Român, 150 de ani de la prima reuniune de galop organizată de către Jockey Club (12 octombrie 1875) și 65 de ani de la distrugerea Hipodromului Băneasa.

• Apoi, foarte important, am ales anul 2025 și pentru a avea timp suficient în a pregăti un asemenea mega proiect, plus că trebuie să ținem cont că în acest moment sunt alte priorități care trebuie rezolvate neapărat, precum situația pandemică (Covid-19), situația cu termoficarea în București, infrastuctura de transport, poluarea…etc.

În cazul poluării, hipodromul ar ajuta foarte mult, după cum am arătat mai devreme prin exemplul Hipodromului Longchamp de la Paris și după cum era odinioară Hipodromul Băneasa.

O capitală civilizată și zona metropolitană a acesteia nu înseamnă doar blocuri, birouri și străzi asfaltate. Bucureștiul este sufocat de betoane și poluare.

Un hipodrom reprezintă o oază de aer curat, de relaxare și o sursă de venituri la bugetul local. Bucureștiul are nevoie și de un asemenea proiect.

Prin urmare, avem timp suficient până în anul 2025 și motive întemeiate pentru a realiza Hipodromul București în anul 2025.
#HipodromulBucuresti2025

P.S. Hipodromul poate să fie integrat într-un centru de antrenament și nu trebuie neapărat să se numească ‘Hipodromul București’, că poate va fi în Ilfov! În fine, important este să fie ceva până în anul istoric 2025; implicare și răbdare!#Hipodrom

Galop.ro (Galop.Romania) #GalopRomania

Galop.ro (Martinescu V.-M.)

https://www.facebook.com/cursedegalop

 

Surse poze:

herghelie.ro

ParisLongchamp și Ascot

Alexandru Grigorescu (Cândva la Băneasa)

6 Replies to “Hipodromul București (2025)”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *