Herghelia Familiei Regale a României

‘Herghelia Scroviște-Periș’  – 

Herghelia Familiei Regale a României a fost o herghelie de cai Pursânge Englez care a funcționat între anii 1932 și 1947, urmând ca din 1948 să fie ‘naționalizată’.

Nu trebuie să confundăm cu Grajdurile Regale, care au fost construite acum aprox. 150 de ani și erau în spatele Palatului Regal.

Sursa: Once Upon a Time in Bucharest

Apoi, în anii 1938-1940 s-au construit noile Grajduri Regale, lângă podul Cotroceni. Actualmente este sediul U.N.E.F.S. (fost ANEFS).

Despre Grajdurile Regale și în general despre Familia Regală a României vom publica în curând un articol pe herghelie.ro.

Aici, pe Galop.ro vă vom prezenta doar partea de galop în care a fost implicată Familia Regală a României.

Cei mai mulți dintre noi știm de dragostea pe care Familia Regală a României a avut-o pentru nobilele animale, dar puțini știu de marea pasiune a Familiei Regale pentru caii pursânge și pentru ,,sportul regilor’’.

Cel dintâi, Carol I

Această pasiune pentru caii pursânge și pentru cursele de galop a plecat de la cel dintâi, de la Carol I.

Carol I la hipodrom (Arhivele Naționale)

Carol I a fost președintele de onoare al Jockey Clubului Român încă de la înființare, din 1875. Jockey Club Român a fost fondat în data de 8 ianuarie 1875 sub patronajul domnitorului Carol I.

Domnitorul Carol I, ca președinte de onoare, a inaugurat în aprilie 1875 Jockey-Clubul Român în sala mare a Clubului din Calea Victoriei și, după discursul vicepreședintelui Dimitrie Ghica, ridică paharul în cinstea fondatorilor și membrilor Clubului, căruia îi dorește un deplin succes! 

Pentru eternitate vă prezentăm discursul Majestății Sale:

,,Am venit cu cea mai mare plăcere în mijlocul dumneavoastră spre a inaugura Clubul, care poate ajunge de un adevărat folos pentru țara noastră, ocupându-se cu îmbunătățirea rasei cailor. Prin realizarea acestui frumos scop, sper că al nostru cal va recâștiga reputația ce a avut în Europa încă la începutul acestui secol. Urmând ca silințele Clubului să fie încoronate de un bun succes, ridic acest pahar în sănătatea fondatorilor și membrilor săi. Să trăiți!’’

Premiul Domnitorului

Tot în istoricul an 1875, în ziua de 12 octombrie, Jockey Clubul a organizat primul Premiu al Domnitorului. Acest premiu, care va deveni Premiul Regal, a fost de-a lungul timpul un premiu foarte important și foarte râvnit, fiind întrecut ca importanță doar de Derby Român și de Premiul Jockey Club

Domnitorul Carol I, devenit rege în 1881, a influențat în mod pozitiv ‘sportul regilor’ și chiar s-a implicat alături de conducerea Jockey Clubului Român la dezvoltarea curselor de galop și la construirea Hipodromului Băneasa.

Familia Regală la Hipodromul Băneasa (înainte de 1906)

Regina Maria

Născută în țara care a inventat Pursângele și ‘sportul regilor’, regina Maria a moștenit această pasiune și a trăit toată viața înconjurată de cai.

Regina Maria

Chiar și înainte să devină regină, principesa Maria era mai tot timpul prezentă la Hipodromul Băneasa alături de ceilalți membri ai Casei Regale.

Totuși, deși erau nelipsiți de la cursele mari și ajutau anual la dezvoltarea ‘sportului regilor’, membrii Familiei Regale au simțit bucuria de a fi proprietari de cai pursânge abia începând cu anul 1932, după construcția Hergheliei Scroviște de lângă Periș (județul Ilfov).

Înființarea hergheliei

Întors în țară în anul 1930, noul rege al României, Carol al II-lea, începe din anul 1931 să frecventeze Hipodromul Băneasa. Astfel, suveranul încearcă să ducă mai departe tradiția Casei Regale de a participa la cursele mari, în special la Derby și la Jockey Club, și de a oferi Premiul Regal.

Carol al II-lea cutreierase destul de mult prin Europa și era la curent cu moda printre Casele Regale, în special a Angliei, de a fi proprietar de cai Pursânge și de a alerga în cursele de galop de pe marile hipodromuri.

Moștenind dragostea pentru cai de la mama sa, de la regina Maria, și încurajat constant de prea buna și pasionata noastră regină, Carol al II-lea înființează o herghelie de cai Pursânge lângă Scroviștea. Acolo, lângă Scroviștea și Periș, era deja un mare domeniu al Casei Regale înființat de regele Carol I pentru vânătoare și pentru relaxare; deoarece era aproape de București și în zona aceea era un aer foarte curat. Prin urmare, un loc foarte prielnic pentru a crește și antrena cai Pursânge.

Herghelia Scroviște

Regele Carol al II-lea l-a desemnat responsabil de herghelie pe colonelul Grigore Capșa, un vechi turfist și un vechi proprietar de cai Pursânge. Acesta din urmă, l-a ales ca antrenor pe Alexander Romanes, unul dintre cei mai buni antrenori care existau în acea perioadă în România. Iar împreună au decis să îl angajase ca jocheu pe tânărul și promițătorul Nicolae Ilinca.

Astfel, cu A. Romanes antrenor, N. Ilinca jocheu și cu caii cumpărați de la Johan Schlesinger, echipa ‘Grajdului Palatului’ era completă și aproape gata pentru a debuta la Hipodromul Băneasa sub culorile Casei Regale a României.

Regele a ales personal culorile, acestea fiind cazacă verde cu mânecile albastre și tocă albastră.

Culorile Hergheliei Scroviște (Periș)

Pe lângă caii cumpărați de la J. Schlesinger, Familia Regală cumpără de la gen. C. Răzvan toți caii pe care îi deținea. S-au cumpărat pentru Herghelia Scroviște-Periș numai puțin de 28 de cai, plătindu-se suma de 125.000 lei. Astfel, la Herghelia Familiei Regale a României erau iepe mamă, armăsari de reproducție, mânji de un an și alți cai de peste doi ani care erau antrenați pentru a debuta în anul 1933.

Primele victorii regale

Apariția cailor Hergheliei Scroviște la Hipodromul Băneasa a fost impresionantă! Pe lângă caii care arătau ca niște atleți bine antrenați și bine îngrijiți și, pe lângă jochei, în frunte cu N. Ilinca, care arătau impecabil în culorile Palatului, mai erau și îngrijitori care însoțeau caii.

Aceștia din urmă, fiind doar simpli îngrijitori au avut parte de cea mai spectaculoasă schimbare! Aceștia erau îmbrăcați într-o uniformă specială, care era formată din tunică cu petlițe ‘verde cu albastru’, pantaloni de călărie bleumarin și o șapcă adecvată cu cozoroc, cu o emblemă ce reprezenta o coroană. Iar în picioare aveau bocanci englezești, cu jambiere de piele, care dădeau o notă aparte. Și, mai trebuie adăugat că erau ‘protocolari’ și foarte disciplinați. Cum altfel, că doar reprezentau imaginea Casei Regale a României. Apariția lor era un exemplu de urmat.

La scurt timp după prima apariție pe Hipodromul Băneasa și după câteva victorii în premii mai mici, Herghelia Scroviște avea să câștige și prima cursă importantă.

Trebuie menționat că denumirea sub care au alergat la început caii Hergheliei Regale a României era Herghelia Scroviște.

Prima mare victorie

În primăvara anului 1933, iapa NION, încălecată de N. Ilinca și antrenată de A. Romanes, câștigă Premiul Dianei, cea mai importantă cursă de galop dedicată mânzelor de trei ani născute în țară.

Iapa NINON – Herghelia Scroviște

Au urmat și alte victorii, dar niciun Derby, niciun Jockey Club și niciun Regal. Asta până în 1936 când surul CÂNTEC câștigă Premiul Regal. Era pentru prima dată când regele României oferea premiul propriei herghelii. Suveranul i-a înmânat cupa Premiului Regal colonelui Capșa, cel care administra Herghelia Scroviște. Ce moment!

FIRDAUSSI – etalonul regal

Urmează doi ani în care Herghelia Familiei Regale a României câștigă și alte curse importante, precum în anul 1938 când NAPLOM câștigă Premiul Jockey Club.

După ce s-a câștigat și Premiul Arcul de Triumf, Saint-Leger, Regalul din nou și alte premii mai mici, Herghelia Scroviște ajunge pe locuri fruntașe în tabelul câștigătorilor de la Hipodromul Băneasa, luptând de la egal la egal cu experimentații G, Negropontes și S. Schwartz.

Pe lângă reușitele de pe hipodrom, Casa Regală se bucură de reușite și în afara hipodromului, chiar în afara țării! În perioada 1937-1938 Casa Regală reușește să importe din Franța trei armăsari pentru reproducție de mare valoare.

Acești trei armăsari erau Birmah, Arkina și perla coroanei, FiRDAUSSI.

FIRDAUSSI (GB) – etalonul regal

FIRDAUSSI era un armăsar roib, născut în 1929 din Pharos și Brownhylda, cu sânge din Saint-Simon și Bed Or. Armăsarul a aparținut celebrului Sultan Mahomed Shah, Aga Khan III și a avut rezultate internaționale remarcabile.

A fost unul dintre cele mai reușite importuri de cai Pursânge din istorie. Drept dovadă, Firdaussi a dat în România patru câștigători de Derby la rând, plus alți mulți câștigători de curse importante, printre care îl amintim pe primul său fiu, Periș.

Apogeul curselor de galop

În perioada anilor 1938-1940 totul mergea la galop! A fost perioada când cursele de galop de la noi s-au dezvoltat cel mai mult. Dovada stau cei aprox. 1000 de cai Pursânge, cei 45 de proprietari, numărul mare de premii și tribunele arhipline ale Hipodromului Băneasa.

În ziua Derby-ului Român

Sosirea într-o cursă de galop.
În stânga imaginii se poate observa că loja Casei Regale era ocupată, prin urmare, membrii Familiei Regale erau prezenți la Hipodromul Băneasa.

Un nou grajd al hergheliei

Importurile făcute în anii 1937-1938, plus nașterile de la herghelia Scroviște și bineînțeles, faptul că dispunea de toate cele…, l-au făcut pe Carol al II-lea să construiască un grajd al hergheliei chiar lângă Hipodromul Băneasa.

Astfel, în primul rând, se simplificau lucrurile pe partea de antrenament, A. Romanes putând acum să antreneze pursângii chiar pe hipodrom. De asemenea, și vânzările de cai erau mai eficiente acum, făcându-se direct la noul grajd din partea de nord a Hipodromului Băneasa.

În stânga, dincolo de Casa Presei se pot observa grajdurile și stațiunea de montă.
Sursa: Agerpres (după 1951)

Alt avantaj al construirii noului grajd a fost faptul că acolo era deja o stațiune de montă. Această stațiune de montă a fost construită de către Jockey Club Român în anul 1923, urmând ca din 1930 să treacă în proprietatea Ministerului Domeniilor (Agriculturii).

Anul schimbării

În anul 1940 au loc evenimente importante! Printre alte evenimente, redăm faptul că regele Carol al II-lea a abdicat în favoarea mult prea tânărului său fiu Mihai I, grajdul cel nou de lângă hipodrom s-a dat în folosință și caii Familiei Regale a României au început să alerge sub numele de Herghelia Periș. De asemenea, responsabil al hergheliei a devenit colonelul Mihai Elefterescu.

Vorbind doar din punct de vedere al cailor Pursânge, al curselor de galop și al rezultatelor, se pare că aceste evenimente din anul 1940 au fost de bun augur pentru Palat.

Primul Derby

În anul 1941, în sfârșit, după ani de zile de încercări, Herghelia Periș câștigă Derby-ul Român prin BOER BIBI.

Caii care au alergat în Derby-ul din 1941. Câștigătorul Derby-ului a fost BOER BIBI, proprietar Herghelia Periș.
BOER BIBI trecând primul potoul

BOER BIBI, importat în anul 1938 alături de mama sa din Franța, a adus Casei Regale cel mai dorit premiu, Derby Român.

Avea să fie un an de excepție pentru Herghelia Periș. Odată cu noul grajd de lângă Hipodromul Băneasa, aveau să-și facă debutul doi tineri jochei, Nicolae Florescu și micuțul Mihai Câmpeanu. Cu acești doi tineri pursângi și cu experimentatul N. Ilinca, Herghelia Periș a trecut prima potoul pe lista proprietarilor câștigători în anul 1941.

Începutul sfârșitului

Efectele celui de-al doilea Război Mondial se resimțeau din ce în ce mai mult și la Hipodromul Băneasa, mai ales în rândul proprietarilor de cai Pursânge.

Anii 1942, 1943 și 1944 au fost ani foarte grei. Și, doar datorită eforturilor uriașe făcute de către Jockey Clubul Român și de către Casa Regală s-a putut continua întreg fenomenul curselor de galop. A fost o mare reușită continuarea organizării curselor de galop în timpul celui de-al doilea Război Mondial.

Trebuie menționat că începând cu anul 1942, Herghelia Periș a oferit gratuit pentru crescătorii particulari monte cu trei dintre cei mai buni armăsari pe care îi deținea: Firdaussi, Boer Bibi și Arkina.

Ultimele rezultate

În ciuda vremurilor grele, Herghelia Periș a continuat să obțină rezultate remarcabile în alergările clasice.

În anul 1942 are loc o nouă ’bombă’ în Derby-ul Român. FOIȘOR, din Birmah  și Fairy Tale, a câștigat Derby-ul Român nefiind unul dintre favoriți.

Caii care au alergat în Derby-ul din 1942. Câștigător FOIȘOR, jocheu Nicolae Ilinca, proprietar Herghelia Periș

Ba mai mult, a fost pentru prima dată de la Argeș în 1901 și pentru a doua oară în istorie, când un cal sur avea să câștige Derby-ul Român.

Un alt premiu de care Familia Regală era tare mândră când îl câștiga era Premiul Regal. Regele Mihai I a avut bucuria, ca și tatăl său, să ofere cupa Premiului Regal propriei herghelii. S-a întâmplat chiar de trei ori ca regele Mihai I să ofere cupa Hergheliei Periș.

PERIȘ, fiul lui Firdaussi, a câștigat Premiul Regal doi ani la rând, în 1942 și 1943. Iar imediat după război, în 1945, a câștigat și ȘERBĂNICĂ Premiul Regal.

Astfel, prin cele două Derby la rând, prin cele trei Premii Regale și plus alte premii importante, Herghelia Familiei Regale a reușit între 1941 și 1945 cele mai bune performanțe de la înființare. Au fost performanțe de care regele Carol I și regina Maria ar fi fost tare mândri!

Tragicul sfârșit… 

Obiectul principal fusese atins de către Jockey Club Român și Casa Regală, trecerea cu bine de perioada celui de-al doilea Război Mondial.

Dar, când părea că ce era mai greu a trecut, avea să vină ceva și mai greu, o ciumă roșie din vecini. Această ciumă roșie adusă de comuniști avea să însemne sfârșitul Casei Regale a României și a Jockey Clubului și, câțiva ani mai târziu și sfârșitul curselor de galop. Un sfârșit tragic și foarte dureros…

Ultimul Derby și dispariția Coroanei

Anul 1947 a fost ultimul an în care Herghelia Periș-Scroviștea și Jockey Club Român au mai funcționat. În anul 1948 Herghelia Familiei Regale a fost ‘naționalizată’ și Jockey Clubul a fost desființat, dar nu legal.

Totuși, cu un ultim fuleu, în ultimul an de funcționare, în 1947, FANTASTIC aduce o victorie fantastică Palatului în Derby Român.

FANTASTIC, fiul lui Firdaussi, și jocheul Ștefan Botescu au câștigat Derby-ul Român disputat în ziua de 8 iunie 1947. A fost ultima mare victorie pentru ceea ce a fost între 1932 și 1947 Herghelia Familiei Regale a României, adică Herghelia Scroviște-Periș.

Așa avea să se termine o altă etapă importantă din minunata istorie a curselor de galop din România.

Galop.ro (Martinescu VM)

Surse:

herghelie.ro

Jockey Club Român

Cândva la Băneasa – Alexandru Grigorescu

3 Replies to “Herghelia Familiei Regale a României”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *