Aristide Cucu, jocheul de poveste

Aristică la Hipodrom

Într-o conjunctură favorabilă și într-un moment fericit, micuțul Aristică, cum îi spunea tatăl său, ajunge la Hipodromul Floreasca. Acolo începe povestea legendarului nostru jocheu. Chiar de la prima vizită prinde drag de cai și începe chiar să lucreze cu nobilele animale.

La Hipodromul Floreasca exista încă grajdul marelui Negropontes, cu celebrul antrenor Alexander Planner (printre cei mai buni antrenori la acel moment). Planner și-a dat imediat seama că băiatul este harnic, dar mai ales foarte isteț. Curând l-a lăsat călare și a devenit rapid apprentist (ajutor de jocheu).

Primele date pe care le avem sunt din iulie 1934, când băiatul de 16 ani era pe Hipodromul Floreasca. Începe să se plaseze bine în curse și în 1936 câștigă cu Biribi o importantă cursă.
Aristide Cucu
Curentul_1936_11

Începutul marilor performanțe

Pe lângă faptul că era un tânăr chipeș și plăcut, era și talentat și devine în scurt timp tot mai căutat de marii proprietari. Semnează astfel un contract important în 1939 cu Simon Schwartz, patronul Galeriilor Lafayette din București. Devine în același timp coleg cu celebrul Roger Vincent.

În iunie 1939 câștigă deja Premiul Regal pentru Schwartz cu Brancas.

Aristide Cucu - Brancaș
Curentul 1939 – Aristide Cucu – Brancas

Derby-ul Român din 1940

Dar era doar începutul pentru Aristide Cucu. În anul 1940 obține Derby Român cu S.O.S., un cal fără prea multe șanse. Relatăm aici cronica acestei curse:

Murgul S. O. S. l-a învins pe Liliac II în Derby Român

În prezenţa M. S. Regelui şi a unui număr de aproximativ 15.000 de spectatori, s’a desfăşurat duminecă pe hipodromul Băneasa cea de a 61-a ediţie a Derby-ului Român.
În linii generale, reuniunea care a închis cel mai pasionant eveniment al anului hipic, a recoltat un consistent succes, care are semnificaţia unei binemeritate răsplate pentru sacrificiile pe care Jockey-Clubul Românle face pentru difuzarea hipismului.


O ALERGARE DRAMATICĂ

Cea de-a 61-a ediţie a Derby-ului Român a însemnat o luptă de proporţii gigante, o luptă al cărui dramatism a întrecut de mult celelalte ediţii ale acestei importante alergări. Victoria a revenit lui S.O.S. care a învins de un scurt cap pe Liliac II, marele favorit al cursei, urmat la intervale de 4 şi 3 lungimi de Barius şi Brelau.

Vom face întâi o scurtă descriere a modului în care au descurs ostilităţile şi apoi vom trage concluziile.
Din plecare, Liliac II şi-a asumat rolul de leader, impunând alergărei un tempo extrem de rapid, atestat dealtfel de durata de 2.422/5, în care au fost acoperiţi cei 2.400 de metri ai probei. Imediat după intrarea in linia dreaptă, elevul lui Gabens a început fie atacat succesiv de ceilalţi adversari. În ordine cronologică a fost atacat de Argintiu, Şoimar şi Brelau. Iortoman şi Borius, respingând rând pe rând, cu manifestă uşurinţă toate aceste tentative.

La
200 de metri de sosire şi-a făcut efortul S.O.S. care în fuleuri mari s’a apropiat de Liliac , cu care a angajat pe ultima sută de metri o luptă palpitantă. In toiul luptei, cam la aproximativ 60 de metri de sosire S.O.S. s’a apropiat de Liliac H, iar C. Radu, călăreţul fiului lui Blue Boy a fost silit schimbe cravaşa din mâna dreaptă în stânga. Acest lucru a împiedicat pe roba din acţiune şi în acest mod S.O.S. a cucerit în avantaj de jumătate de lungime. Revenind puternic, Liliac II a revenit, apropiindu-se până la un scurt cap de fiul lui Satrap, ca imediat după potou ia avantajul. Dar. Derby-ul era consumat.

 

Din cele de mai sus se poate vedea la sosire s’au găsit caii cei mai buni ai lotului. victoria a revenit lui S.O.S. aceasta s’a datorat în prim rând diferenței de energie, în lupta finală, dintre Cucu şi R. Cristea.

Înainte de a termina acesta succinte considerente asupra Derby-ului varii aduce neprecupeţite elogii lui Gabor, antrenorul lui S.O.S. şi Cucu, călăreţul lui.

Primul,
a primit cu această ocazie consacrarea, dovedind calităţi din cele mai frumoase ca antrenor şi în plus o seriozitate care caracterizează pesportsment de rasă. Aristide Cucu a călărit magistral, alegând cel mai proprice moment spre a da atacul şi a desfăşurat o energie drăcească în lupta finală.

Derby ROMAN S.O.S.
Derby Român 1940 – câștigător S.O.S. călărit de Aristide Cucu

Ieșirea de pistă și anul rușinii!

Puțin după câștigarea Derby-ului cu Foișor, Ilinca câștigă patru curse consecutive, anulând practic șansele multor pariori de Pariu Austriac (ghicirea tuturor câștigătorilor celor 7 curse programate). Dar totuși, un om influent avea șanse să câștige pariul dacă la ultima cursă câștigă calul Omar călărit de jocheul Tasim. La îndemnul jocheului Tasim Ilmi, jocheii Constantinescu, Iorga, Cucu și Ilinca au decis să nu forțeze și să îl lase pe Tasim cu Omar să câștige. Numai că a fost atât de evident aranjamentul încât, nici nu se terminase bine cursa, că publicul a început să facă mare scandal, pe bună dreptate.

Scandal Ilinca Omar
Au urmat zile grele pentru această greșeală. Sancțiuni din partea Jockey Club și un an de suspendare pentru A. Cucu, numit de el „anul rușinii”.

Sanctiunile Jockey Club - 1942 - CapitalSanctiunile Jockey Club – 1942 – Capital

Revenirea

Începând cu anul 1943 începe o nouă serie de curse câștigate. Datorită victoriilor sale în următorii ani, peste 100, devine cravașa de aur a României, învingându-l pe deja consacratul Roger Vincent. Astfel, pe bună dreptate, Aristide Cucu este considerat jocheul decadei 1940-1950.
Sursa foto: Jockey Club Român

 

În anul 1944 îi intră în palmares și Premiul Jockey Club, cu MARTALOCZ.Premiul Jockey 1944

Cursa se complică!

După sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial, din cauza ciumei roșii venite din est, lucrurile se precipită și se complică, inclusiv la Hipodromul Băneasa. Înainte de venirea comuniștilor, Aristide Cucu se căsătorise cu fiica unui diplomat francez și avea deja un fiu. Cortina comunistă l-a prins în țară, însă spre bucuria lui, soția și fiul său au reușit ‘să scape’ în timpul războiului și să ajungă la Paris. Astfel, de la plecarea soției și a copilului, era mânat de-o singură dorință, să ajungă în Franța.
Rezistă departe de familie, dar era măcinat de dor. Însă sportul hipic avea să îi mai oferte o bucurie în 1950: un al doilea Derby cu valorosul EPIGON.

 

Jocheul Aristide Cucu și probabil calul Epigon

Provocări pentru un om curajos

Victoria cu Epigon din Derby-ul din 1950 a fost (probabil) o ultimă mare motivație pentru el, reușind să-și mai adauge în palmares un Derby și să îi aducă marelui antrenor Ion Gheorghe singura mare victorie care îi lipsea. Totuși, golul lăsat de plecarea familiei era la fel de mare, dar tot nu putea face mare lucru, deoarece știm cu toții cum au fost vremurile după venirea comuniștilor în 1945-1946!

Aristide Cucu era mai mult cu gândul la familia sa, plus că deja era pe ‘lista neagră’ și nu prea mai era invitat la evenimentele hipice importante. Dar, a sosit un miraculos Miting Internațional de Galop din Berlinul de Est, în anul 1954. Este invitat și el și Ioan Pall. Aflăm din cartea lui Alexandru Grigorescu câteva amănunte, însă am făcut și noi descoperiri uluitoare.

Avem aici un articol din Sunday Times din octombrie 1954. Înainte de cursa din RDG, toți jocheii au fost chemați într-o ședință în care s-a comunicat clar că sportivii ruși trebuie să câștige. Dar mare surpriză … Cucu a câștigat lejer! Partea proastă era că orchestra avea partiturile imnului sovietic și a fost un moment penibil până când s-au adus partiturile imnului României. Și partea cea mai ironică a fost că s-a cântat imnul Regatului Român și nu imnul comunist. Dacă nu era scris într-o prestigioasă lucrare a vremii, nu credeam.

Au fost chemați la explicații și a fost un imbold în plus să își ia soarta în mâini. A doua zi, eroul nostru împreună cu Pall, reușesc să fugă și să treacă granița Berlinului, către libertate. Au câștigat libertatea! Au scăpat de ciuma comunismului!

O nouă viață…

A fost un eveniment puternic mediatizat în vest.

Aristide Cucu Sports Ilustrated 1noiembrie 1954
Aristide Cucu Sports Ilustrated 1 noiembrie 1954
Aristide Cucu herald Tribune
Aristide Cucu –  Herald Tribune 1954
Precum un cal Pursânge, jocheul nostru de legendă fuge direct în Franța, mânat de dorul față de familie. După aprox. 10 de ani, probabil după cea mai lungă cursă a vieții sale, reușește să ajungă la familia lui în Franța.

După ce și-a reîntregit familia, Aristide Cucu s-a stabilit în Franța și a continuat să încalece, reușind să-și mai adauge în palmares 108 victorii în Franța și Germania. S-a retras în anul 1962, având în palmares aprox. 800 de victorii. Un jocheu de poveste!

Un finish liniștit!

Iar după ce nu a mai încălecat, s-a stabilit la Chantilly, în apropiere de Paris, și a început să antreneze, reușind și ca antrenor performanțe remarcabile. Iar după ce s-a pensionat, s-a retras langă Cagnes sur Mer, în apropiere de ‘Hippodrome de la Cote d’Azur’.
Marele nostru jocheu a murit pe 2 februarie 2011, la vârsta de 92 de ani, în orașul Antibes, Alpes-Maritimes, Provence-Alpes-Côte d’Azur, Franța.

Ce om, ce jocheu, ce poveste!

Mulțumim!
Galop.ro (Galop.Romania)
Mulțumim herghelie.ro și Alexandru Grigorescu!

Surse:
– www.jockeys-in-deutschland.de
– The Sunday Times, October 24,1954; pg. 3
– https://www.filmothek.bundesarchiv.de/
– Alexandru Grigorescu (Odinioară la Băneasa)

 

 

One Reply to “Aristide Cucu, jocheul de poveste”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *