ECLIPSE, calul care a schimbat istoria

Când vorbim de caii Pursânge (pur-sânge) Englez, primul nume care ne vine în minte este ECLIPSE. De ce ECLIPSE? Veți vedea în rândurile ce urmează…

Mulțumim englezilor pasionați de Galop

Englezii au fost pasionați de cursele de cai încă din timpuri străvechi, încă din anii 1100-1200. Însă, abia în perioada anilor 1600, apare un prim regulament, apar primele curse de galop organizate mai bine, cu premii consistente și prestigioase și astfel, apare nevoia de a obține cai din ce în ce mai rapizi. Încă din acele vremuri englezii au început goana după ‘Thoroughbred’, însă selecțiile și antrenamentele erau făcute într-un mod empiric. Abia după 1700 englezii au reușit să treacă la următorul nivel!

Un exemplu concret de reușită ar fi selecția după descendenți, introdusă în sec. al 18-lea de Robert Bakewell. De asemenea, selecția reproducătorilor pe baza performanțelor descendenților a devenind (oarecum) ‘lege’ începând cu anul 1791, respectiv 1793 (…), când s-a înființat cartea crescătorilor și proprietarilor de Thoroughbred, General Stud Book (registrul genealogic). Cât despre termenul de ‘Thoroughbred’ care a fost patentat în 1791, se pare că era folosit încă din anul 1713. Tot în secolul al 18-lea începuse să se folosească și termenul ‘purebred’, însă strict pentru caii de curse de galop creați de englezi a rămas pe vecie ‘Thoroughbred.

Implicare, muncă și răbdare

Ca să se ajungă să existe un cal de curse de galop precum a fost ECLIPSE, a fost nevoie de o perioadă de aprox. 150 de ani în care, printre altele, s-au încercat multe împerecheri, s-au importat mulți armăsari și chiar și iepe, s-au făcut nenumărate antrenamente și s-au alergat foarte multe curse pentru a testa și a ameliora. Că până la urmă, pe hipodrom, vorbim în primul rând de testare. Apoi de selecție, reproducție, ameliorare…etc.

La formarea și perfecționarea calului Pursânge (pur-sânge) Englez intervenția omului a fost hotărâtoare, decisivă; putem spune chiar totală. Lorzii englezi și ceilalți crescători au început să obțină exemplare destinate curselor de galop pe distanțe scurte, medii și lungi, doar datorită antrenamentelor, curselor frecvente și a selecției riguroase. Au fost aduși, în perioada 1600-1750, armăsari arabi, berberi și turkmeni, iar împerecherea a fost realizată sistematic cu iepele băștinașe.

Astfel, rasa Pursânge (Englez) / The Thoroughbred s-a format pe baza materialului cabalin autohton, din Marea Britanie, în special din Anglia. Din acest amestec eteromorf, selecția perseverentă bazată pe criteriul de viteză în curse de galop pe hipodrom a conturat, în timp, tipul morfologic actual al calului de curse.

Selecția riguroasă, corectitudinea și răbdarea ni l-au dat pe ECLIPSE

După cum am mai spus, crearea rasei Pursânge (Englez) are la bază aplicarea unor îndelungate selecţii severe şi o deosebită grijă în potrivirea perechilor (talie, conformație şi viteză), asigurând în acelaşi timp condiţii optime de creştere, igienă şi alimentaţie, exerciţiu şi gimnastică funcţională susţinută, toate aceste mijloace tehnice şi ştiinţifice fiind subordonate scopului unic de specializare pentru viteză. În aceste condiţii, de-a lungul timpului s-au produs modificări progresive privind formele corporale, capacitatea respiratorie (de efort), alungirea scheletului şi a musculaturii, creşterea taliei, a antebraţului şi a coapsei, până s-a ajuns la tipul actual al cailor de curse; evident diferit față de tipul din secolele anterioare.

Ca să ne facem o idee, în aceea perioada majoritatea cailor de curse (Pursânge) măsurau aprox. 150 cm, foarte puțini reușind să ajungă la 160 cm. Printre primii cai care au ieșit din tipare a fost ECLIPSE, care măsura aprox. 163-164 cm. Impresionant pentru acele vremuri!

ECLIPSE
ECLIPSE

În perioada când s-au pus bazele rasei Pursânge (pur-sânge) Englez, se făcea o selecție drastică a reproducătorilor, tocmai de aceea, o bună perioadă de timp la reproducție ajungeau doar armăsarii care câștigau curse. Deși în timp s-a dovedit că selecția pe descendenți este mai eficientă/corectă decât cea pe performanțe proprii (pe hipodrom), a fost totuși o perioadă aparte, iar rezultatele au apărut, mai ales după 1750. Și astfel, ca armăsar reproducător, printre alții, a ajuns și MARSKE, tatăl lui ECLIPSE.

Marske – tatăl lui ECLIPSE. Sursa: wikimedia.org

MARSKE, născut în 1750, venea din linia lui DARLEY ARABIAN și a fost câștigător de Jockey Club Plate în 1754. MARSKE era strănepotul lui BARTLETT’S CHILDERS.

Iar BARTLETT’S CHILDERS era fiul lui DARLEY ARABIAN, cel din urmă fiind unul din cei trei armăsari care și-au pus amprenta genetică la îmbunătățirea cailor de galop și la crearea rasei ‘Thoroughbred’.

DARLEY ARABIAN

‘Tulpina ECLIPSE’

De aici a plecat o linie de Pursânge care, datorită lui ECLIPSE, este cea mai de succes linie de Pursânge din istorie. Este bine de știut că această linie a fost obținută în urma unei consangvinizări strânse, o metodă care era folosită destul de rar.

Linia lui ECLIPSE formează arborele genealogic central al minunatei rase Pursânge (Englez).  Ca să înțelegeți exact cum a fost și cum s-a format rasa Pursânge (pur-sânge) Englez (Thoroughbred), vă recomandăm următorul articol: https://galop.ro/pursangele-englez-https-galop-ro-pursangele-englez-cea-mai-perfectionata-rasa-de-cai/

După eclipsa din 1/04/1764 totul a fost mai clar

În ziua de întâi (1) aprilie 1764 a fost o eclipsă de soare în Anglia, iar în acea zi avea să se nască un mânz care va schimba pe vecie istoria rasei Pursânge și a Galopului. În acea zi de 1/04/1764 s-a născut ECLIPSE, din Marske și Spilletta.

Fiul lui MARSKE și SPILLETTA s-a născut în Windsor Park, pe domeniul Prințului William Augustus, Duce de Cumberland. Ambii cai părinți erau în proprietatea Ducelui de Cumberland. Evident că numele ‘ECLIPSE’ a fost inspirat de eclipsa de soare.

Spilletta și mânzul ECLIPSE

SPILLETTA, deși nu a performat pe hipodrom, i-a transmis lui ECLIPSE puterea liniei lui GODOLPHIN ARABIAN (BARB). Astfel, în Pedigree-ul lui ECLIPSE îi putem vedea pe DARLEY ARABIAN (linie paternă) și GODOLPHIN ARABIAN/BARB (linie maternă).

Pedigree-ul lui ECLIPSE

ECLIPSE era un roib pintenog la piciorul / membrul drept-posterior (‘încălțat’), avea o pată neagră (de cărbune) pe crupă, era breaz și avea o dungă (felinar) lată pe față ca semne particulare.

ECLIPSE

ECLIPSE și O’Kelly

Ducele de Cumberland moare în octombrie 1765 și eroul nostru a fost vândut la vârsta de aproape doi ani, fiindcă avea gâtul prea lung și era prea nărăvaș. A fost achiziționat de William Wildman, un comerciant de oi din Smithfield. Scrierile vremii spun că Wildman a ajuns târziu la licitația de cai organizată de Richard Tattersall, dar a contestat organizarea deoarece nu s-a respectat ora de start. Versatul comerciant a reușit să îl achiziționeze doar pe ECLIPSE, calul cu gâtul lung, pentru 75 de guinee.

Roibul care a eclipsat și a schimbat Galopul

Încă de când era mânz, roibul ECLIPSE era destul de greu de controlat, având un temperament prea vioi uneori și un caracter capricios. Tocmai de aceea, doar jocheul John Oakley a reușit să îl controloze și să se adaptaze stilului său (rarisim) de alergat. De asemenea, ECLIPSE nu era un cal perfect (zootehnic) la prima vedere, având o conformație aparent defectuoasă, un gât lung și crupa disproporționat de ridicată față de grebăn, plus temperamentul (uneori) exagerat și caracterul capricios, însă era calul cu cel mai frumos și cel mai bun galop.

După rezultatele sale excepționale de pe hipodrom, defectele de conformație considerate inițial ca atare au constituit, din contră, atributele esențiale pentru viteza sa nemaivăzută până atunci. Și astfel, conformația sa a fost reconsiderată în lumea specialiștilor și luată drept model pentru exteriorul calului de viteză. De asemenea, s-au remarcat în timp următoarele: expresivitatea deosebită a făpturii lui în ansamblu, vioiciunea lui, un mers aparte și (mai ales) contururile corporale longilinii care indicau aptitudini pronunțare pentru viteză (aspect aerodinamic).

Galopul rarisim al lui ECLIPSE a ieșit (prima dată) la iveală după ce ECLIPSE a fost supus antrenamentului. Fără antrenament, nici ECLIPSE și nici ceilalți Pursângi, nu ar fi reușit să facă față la eforturile excepționale cerute în cursele de galop și nici să ajungă la performanțele de viteză neegalate de nicio altă rasă de cai.

Calitatea principală a unui cal de curse este celeritatea galopului său, iar legendarul ECLIPSE avea galopul perfect. ECLIPSE acoperea aprox. 23-24 de metri pe secundă, avea o viteză uimitoare.

ECLIPSE în plin fuleu

ECLIPSE primul, restul nicăieri

ECLIPSE intră în curse abia la cinci ani, pe 3 mai 1769. În acel prim an de curse participă la nouă curse și le câștigă foarte ușor. Un partener al lui Wildman, Dennis O’Kelly, cumpără 50% din participațiunile lui ECLIPSE în 1769 cu 650 de guinee și apoi restul anul următor, pentru încă 1100 de guinee, ocupându-se serios de armăsarul nostru legendar. În 1770 mai câștigă fără drept de apel încă nouă curse, inclusiv duelul cu BUCEPHALUS și cele mai râvnite premii, eclipsând totul în jurul său. Niciun cal nu se putea apropia de ECLIPSE, iar victoriile sale erau la cel puțin 200 de metri (1 furlong) de calul de pe locul doi.

Performanța calului era atât de sigură că O’Kelly declara la fiecare cursă „ECLIPSE primul, restul nicăieri”. Iar viteza campionului era într-adevăr nemaivăzută. Cei mai valoroși cai de curse din Anglia nu aveau nicio șansă de câștig, tocmai de aceea proprietarii de cai nu au mai vrut să mai participe la cursele cu marele campion. Acesta a fost și motivul pentru care, la 4 octombrie 1770, ECLIPSE a fost retras de pe hipodrom, având în palmares 18 victorii în 18 curse. A fost retras având recorduri care nu au fost bătute foarte mult timp, un record de viteză rezistând aprox. 150 de ani.

În acea perioadă de construcție a temeliei rasei și a Galopului, colonelul O’Kelly era considerat cel mai mare antrenor de cai din Anglia, iar ECLIPSE, pe bună dreptate, era considerat cel mai bun cal de curse care a alergat vreodată. Dar pentru o construcție solidă și durabilă a temeliei era nevoie de un armăsar reproducător de excepție.

Un reproducător unicat

Astfel, începând din 1771 ECLIPSE își începe cariera de armăsar de reproducție. Încă de la început și cum era de așteptat, a avut o taxă imensă pentru o montă – 50 guinee. Din 1771 până în anul 1778 este retras la Clay Hill, lângă Epsom, unde începe cea mai remarcabilă perioadă din viața eroului nostru roib.

ECLIPSE

În cele 18 sezoane de reproducție (1771-1788), legendarul ECLIPSE a lăsat în urmă aprox. 400 de urmași direcți, dintre care aprox. 340 de câștigători. Adică, IMPRESIONANT!

Având în vedere că rasa Thoroughbred s-a creat oficial abia începând cu anul 1791, respectiv 1793 când s-a închis Stud Book-ul, și după o analiză mai amănunțită, considerăm că ECLIPSE ar trebui să fie în vârful lanțului trofic al rasei. Pe baza asemănării indivizilor și a eredității, exprimate la cel mai înalt grad la ECLIPSE, toți descendenții săi au moștenit calități deosebite și unii au avut parte chiar de puternica sa dominanță ereditară.

ECLIPSE a fost cel mai complet dintre toți și a influențat cel mai mult la formarea și mai ales la perpetuarea și ameliorarea rasei Pursânge / Thoroughbred. Astăzi, din zece cai Pursânge Englez, aprox. opt-nouă îl au în ascendență pe ECLIPSE.

Legendarul ECLIPSE

Sfârșitul cursei

ECLIPSE a pierdut cursa vieții pe 26 februarie 1789, având o colică severă. A trăit 25 de ani și a avut o viață în care a scris istorie pe vecie.

Oare ce miracol s-a întâmplat cu acest armăsar? A fost gena (fondul ereditar) lui DARLEY ARABIAN, a fost aportul iepelor indigene și clima din Anglia, poate selecția severă, antrenamentele și testarea continuă de pe hipodrom, plus o îngrijire și o furajare mai bune?! Cu siguranță câte ceva din toți factorii, plus acel 1% pe care niciodată omul nu o să poată să îl influențeze; a fost acel ceva pe care englezii îl așteptau de foarte mult timp!

Tocmai de aceea, curiozitatea studierii corpului lui ECLIPSE a fost maximă pentru medicii veterinari ai vremii și pentru cercetători.

Un cal aparte și după moarte

După moartea sa, i s-a efectuat imediat autopsia și au avut loc studii amănunțite. Evidentă a fost hipertrofia inimii care cântărea 6.4 kg, mai mult decât dublă față de greutatea medie a rasei în acea vreme. Inima sa mare a fost moștenită de la mama Spilletta. ECLIPSE a transmis mai departe această caracteristică genetică la toate fiicele sale; și nu numai!

Oasele sale erau foarte tari, mușchii și organele foarte puternice.

Craniul lui ECLIPSE

Scheletul său este găzduit la Colegiul Veterinar Regal din Hertfordshire, Marea Britanie, fiind o referință în studiile de specialitate.

Scheletul lui ECLIPSE
Sursa: Royal Veterinary College

Primul și cel dintâi Pursânge

Înaintea lui ECLIPSE au mai fost cai de curse valoroși, precum FLYING CHILDERS, însă niciunul nu a fost la fel de complet precum ECLIPSE și niciunul nu a influențat la fel de mult la crearea și mai ales la perpetuarea și ameliorarea rasei Pursânge (pur-sânge) Englez; că de n-ar fi, nu s-ar povesti!

După aprox. 400-420 de ani de antrenamente și curse de galop oficiale pe hipodrom și, foarte important, după mai bine de 230 de ani de selecție riguroasă și creștere atentă în rasă curată, Pursângele (Englez) a devenit cea mai perfecţionată rasă de cai; iar în zilele noastre, aprox. 85-90% din caii Pursânge (Englez) au sângele legendarului și fascinantului ECLIPSE.

Chiar și după atâta timp, precum și genetica, ECLIPSE încă ne fascinează! #ECLIPSE

Galop.ro (Galop.Romania) promovează și încurajează Galopul din România

Surse:

herghelie.ro;

 • ECLIPSE & O’KELLY – THEODORE ANDREA COOK – NEW YORK : E. P. DUTTON & COMPANY 1907;
 • The Works of Charles Vial de Sainbel – London 1795;
 • http://sceti.library.upenn.edu/;
 • https://www.pedigreequery.com/eclipse;
 • https://www.bloodlines.net/;
 • www.pixabay.com;
 • Pinterest;
 • www.wikimedia.org;
 • Cover ECLIPSE – Pictura de George Stubbs – https://www.biodiversitylibrary.org/;
 • ECLIPSE by Nicholas Clee;
 • Zootehnia României (cabaline);
 • Wikipedia.

4 Replies to “ECLIPSE, calul care a schimbat istoria”

 1. Frumos articol, documentat.
  Asteptam unul la fel de cuprinzator despre Northern Dancer, care a influentat rasa aproape la fel de mult mai recent.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *