Monsieur Guillaume Fillet, un ,,pur-sang’’ de mare ajutor

Guillaume Fillet este un ,,pur-sang’’ de care Galopul din România are nevoie!

Îți mulțumim pentru tot ce-ai făcut pentru Galopul din România!

Guillaume Fillet este primul nume care ne vine în minte atunci când vorbim de cel de-al doilea restart al curselor de galop din România. După căderea (aparentă) a comunismului în 1989, în România au avut loc două restarturi ale ,,sportului regilor’’. Primul a fost în perioada anilor 1998-2000, iar al doilea a început la sfârșitul anului 2017, dar oficial din 2018.

Guillaume Fillet la Hipodromul Ploiești
Guillaume Fillet la Hipodromul Ploiești

Totuși, implicarea lui Guillaume Fillet în lumea curselor de galop de la noi este mai veche. A fost unul dintre cei care au influențat cel mai mult conceperea ,,Regulamentului Alergărilor de Galop’’ în anul 2017, fiind deja membru Jockey Club Român.

Din fondurile personale a întreținut multe demersuri și ne referim în primul rând la organizarea curselor de galop. Guillaume susține astfel de trei ani Premiul A.R.A.C., un premiu care deja a devenit o alergare clasică pentru caii Pursânge Arab din România.

Guillaume Fillet și echipa sa la Hipodromul Ploiești în 2018

Calul Pursânge Arab fiind prima sa dragoste, Guillaume Fillet a înființat prima dată Asociația Română a Calului Arab de Curse. Apoi, în prima parte a anului 2018, eroul nostru ,,pur-sang’’, alături de Viorel Dabija, au înființat Federația Hipică Română, reușind să organizeze curse de galop pentru caii Pursânge Arab și Pursânge Englez. În vara anului 2018 a avut loc o premieră datorită lui, și anume, prima cursă internațională de galop organizată la noi în țară după 1960. Trebuie să menționăm că a fost o cursă pentru caii Pursânge Arab. A fost un real succes și un eveniment deosebit pentru România, cursa fiind organizată la noul Complex Hipodrom Ploiești.

Curse de galop
Cursă de galop cu cai Pursânge Arab la Hipodromul Ploiești
Cai Pursânge Englez, Hipodromul Ploiești

Despre Guillaume Fillet

Dar cine este acest ,,pur-sang’’? Guillaume Fillet este un francez venit acum mai bine de 15 ani în România, cu tot cu bunele sale maniere. Este un ,,monsieur’’, educat, calm și echilibrat. Un om foarte pasionat de caii Pursânge, în special Pursânge Arab, și de cursele de galop. Această pasiune a fost răsplătită de mai multe ori, atât în România, cât și în Belgia, Ungaria și Franța natală.

Puțini știu că în momentul de față Guillaume are cai Pursânge Englez în antrenament în Ungaria, cai care au răspuns foarte bine pregătirii și alergărilor constante din țara vecină. Ne-a mărturisit că, în funcție de evoluția curselor de galop de la noi, se gândește foarte serios să-i aducă acasă și sub culorile lui să alerge la Hipodromul Ploiești și, poate, și la Hipodromul Mangalia!?!

Dar până atunci, Guillaume pune la dispoziția crescătorilor de cai Pursânge Englez un armăsar de valoare. Acest valoros armăsar, cu o carieră pe hipodromurile din Franța, se numește ALTAHIRE și se află la ferma sa.

ALTAHIRE (FR), Pursânge Englez

La ferma sa din Toporu, județul Giurgiu, Guillaume crește și antrenează cai din ambele rase, Pursânge Arab și Pursânge Englez, pentru cursele de galop, dar și pentru anduranță ecvestră. La ferma din Giurgiu a reușit să îmbine afacerea din agricultură cu marea sa pasiune, caii Pursânge.

Guillaume Fillet și dl dr veterinar Ionuț Gabriel Badea

De la Guillaume aflăm că pasiunea pentru cai o moștenește de la bunicii săi. Familia sa are o tradiție în creșterea cailor de peste 100 de ani. Magnifique, monsieur!

Guillaume declara:

,,Iubesc caii, sunt în preajma lor de când m-am născut!

Caii au nevoie de mișcare permanentă, este în natura lor. Caii sunt speciali, ei nu vorbesc, iar tu trebuie să analizezi foarte bine, să simți! Se zice că la cal este 80% feeling! Calul este foarte puternic, de aceea trebuie să existe aceea conexiune…, pe care unii nu prea o au.

România are tradiție și trebuie să continue, indiferent de pauzele care au fost.’’

La vârsta de doar 13 ani, Guillaume a avut pentru prima dată un Pursânge Arab, iar de atunci s-a îndrăgostit de această rasă. ,,Odată ce ți-ai cumpărat un Pursânge Arab, te-ai îndrăgostit și nu te mai poți lăsa!’’, spune Guillaume!

Cu siguranță, dragi cititori, sunteți foarte mulți care vă regăsiți în spusele lui Guillaume Fillet!

DEMONA

Vorbind de Pursânge Arab, DEMONA este o iapă care i-a adus multe satisfacții lui Guillaume, atât pe plan național, cât și pe plan internațional. Demona, născută în România, a câștigat curse importante în Belgia și de asemenea, a câștigat prima cursă oficială de galop de la Hipodromul Ploiești (27 mai 2018).

Demona, proprietar și antrenor Guillaume Fillet, jocheu Luigi Toporan
Demona, sursa: A.R.A.C. (Daniela Stanica)

Acum, după retragerea de pe hipodrom, Demona își continuă ,,cursa vieții’’ și a devenit iapă mamă, dând naștere unei bijuterii! Această bijuterie se numește MALIHA și este din DAHESS.

MALIHA (DAHESS & DEMONA)

Pe lângă bucuria nașterii mânzei Maliha, anul trecut în toamnă Guillaume a mai avut o satisfacție. Și anume, a câștigat cu frumoasa WALALA premiul său preferat, Premiul A.R.A.C., un premiu ce devine din ce în ce mai dorit de proprietarii de cai Pursânge Arab din România.

WALALA (RO), câștigătoarea Premiului A.R.A.C. în 2020, jocheu Luigi Toporan

Pasiunea costă!

Mai presus de rezultatele Walalei sau ale Demonei, sunt așteptările de la MALIHA. Având în vedere că Maliha s-a născut din Demona cu DAHESS, așteptările sunt foarte mari! Nu l-am întrebat pe Guillaume cât a costat monta cu celebrul DAHESS, ci doar l-am felicitat! În schimb, ne-a spus că: ,,Pasiunea costă!’’ Costurile lunare cu întreținerea unui cal, fie Pursânge Arab, fie Pursânge Englez, sunt ridicate; plus furajarea specială, pregătirea fizică specifică, deplasarea și participarea la curse…etc!

Nimic nou sub soarele de deasupra hipodromului…, totul costă!

Dar atunci când pasiunea pentru caii Pursânge și pentru cursele de galop este mai mare chiar și decât propria-i sănătate, ce-ar mai fi de spus?!
Chapeau, monsieur Guillaume Fillet! Rămâi alături de suflarea turfistă din țara adoptivă, că tare avem nevoie!

Avem nevoie să alergăm împreună pe aceeași pistă, pentru că avem un țel comun: GALOP (curse de galop).

GALOP, Hipodromul Ploiești

Merci, monsieur Guillaume Fillet!

Surse:

  • Guillaume Fillet
  • www.libertatea.ro
  • Asociația Română a Calului Arab de Curse
  • Federația Hipică Română

#caipursange #cursedegalop #hipodrom #galop #romania

5 Replies to “Monsieur Guillaume Fillet, un ,,pur-sang’’ de mare ajutor”

  1. Guillaume Fillet este un om cu un caracter deosebit care iubește căi pursînge arabe fara limită.Merita toata lauda pentru efortul depus de el alături de familia lui și grupa cu care colaborează.Succes și multa sănătate.

    1. Bună ziua și mulțumim pentru comentariu! Într-adevăr, dl Guillaume Fillet este un om deosebit și iubește foarte mult caii pursânge, în special caii Pursânge Arab. Îi dorim și noi multă sănătate și succes!

  2. Da… este foarte frumoasa inițiativa și tot ce și a pus in gând sa faca aici in România Dl Guillaume Fillet. Bravo ! Ii doresc succes și sănătate!

    1. Bună ziua și mulțumim pentru comentariu! Este o inițiativă de toată lauda, pe care o susținem și o promovăm. Articolul nostru este mic în comparație cu ce a făcut și face dl Guillaume Fillet, dar sperăm ca pe viitor să putem face și noi mai mult!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *