‘Jocheii’ deschizători de drum

PASIUNE și SIGURANȚĂ

Galopul este, în primul rând, despre cai și jochei. Galopul trebuie să fie despre pasiune și siguranță. Trebuie să fie despre pasiunea pentru caii Pursânge și despre pasiunea pentru curse. De asemenea, chiar primordial, trebuie să fie despre siguranța jocheilor și a cailor.

Pasiunea este primul lucrul pe care îl avem cu toții în comun, însă prioritar și obligatoriu trebuie să fie și siguranța. Pasiunea și siguranța sunt elementele de bază pentru un galop sănătos și pe termen lung.

Pentru cei care iubim cu adevărat hipodromul și cursele de galop, cea mai mare victorie este atunci când caii și jocheii termină cursa cu bine. Galopul, pe cât este de spectaculos, pe atât este de periculos. Tocmai de aceea, vreau să scot din nou în evidență importanța jocheilor și a cailor. SIGURANȚA JOCHEILOR ȘI A CAILOR TREBUIE SĂ FIE PE PRIMUL LOC.

A fi jocheu și/sau călăreț de antrenament nu este pentru oricine. Pe cât este de frumos, pe atât este de periculos.

Am spus de mai multe ori, inclusiv în ‘Ghidul de Galop’: Importanța jocheilor și a călăreților de antrenament este esențială, chiar vitală. Tocmai de aceea, trebuie susținuți, încurajați și promovați și bineînțeles, protejați.

Pentru istorie, prezent și viitor

În acest articol vă voi prezenta jocheii care sunt disponibili să alerge în curse de galop, mai exact, jocheii născuți în România; chiar dacă nu toți locuiesc în țară. Este o prezentare generală, urmând să fac și o prezentare mai detaliată a fiecăruia dintre ei. Deși nu toți trăiesc în România, prezentarea tuturor jocheilor este necesară și cu siguranța cuiva îi va folosi într-o bună zi.

Această prezentare a jocheilor români ar fi trebuit să apară la sfârșitul anului trecut (decembrie 2021), dar, din diferite motive, abia acum am reușit să finalizez prezentarea și s-o public. Menționez că în România încă nu avem agenți de jochei (!) și nici nu este reglementată meseria de jocheu, dar va fi. Este o chestiune de timp!

Deschizătorii de drum

Jocheii pe care urmează să îi prezint vor rămâne ca ‘deschizătorii de drum’. Acești jochei, alături de cei din perioada anilor 2000 de la Hipodromul Mangalia, sunt primii jochei care, după o lungă perioadă de timp, au alergat și aleargă pe diferite hipodromuri, inclusiv în România; aici ar fi un plus pentru Hipodromul Ploiești față de Hipodromul Mangalia!

Este o chestiune de timp până când Jockey Club Român (jockeyclub.ro) va reglementa totul ca afară și până când vom avea și condițiile ca afară. Va urma în curând! După această ușoară încălzire, haideți să trecem la prezentarea propriu-zisă a jocheilor:


FLORIN FERARU

Primul pe care îl prezint este Florin Feraru, probabil cel mai experimentat dintre toți. Legătura lui Florin Feraru cu galopul a început în anul 1996, odată cu primele curse de galop organizate la Herghelia Mangalia.

Având o experiență de peste 25 de ani în materie de cai și galop, dintre care o bună parte în Italia și Germania, Florin Feraru este genul de om de cal de care galopul din România are mare nevoie. Pentru a putea colabora cu experimentatul Florin Feraru, vă recomand să luați legătura direct cu el, prin telefon sau pe Facebook.

Contact:
Telefon> +4917641871516       Facebook> Florin Feraru.


ȘTEFAN RUSU

Ștefan Rusu, ca și Florin Feraru, este un ‘old school’. A început tot în România să lucreze cu cai, dar în Marea Britanie s-a specializat în galop plat și steeplechase, lucrând și acum pentru un grajd mare (Rebecca Curtis Racing). Are o experiență în afară de aprox. 11 ani în Marea Britanie și doi ani în Irlanda.

Experiența este principala recomandare și în cazul lui Ștefan Rusu, iar pentru a-l contacta aveți la dispoziție numărul de telefon și Facebook-ul.

Contact:                                        Telefon> +447751920147      Facebook> Stefan Rusu.

 

RADU GHEORGHE

Este la fel ca și primii doi, un ‘old school’ și un om de cal cu o bogată experiență în materie de galop. Gheorghe, așa cum îl cunoaștem majoritatea, sau George cum îi spun britanicii, are aproape 15 ani de când încalecă în Marea Britanie.

L-am cunoscut în primăvara lui 2019 la Hipodromul Ploiești, când a alergat în prima cursă cu plecare din Starting Gate din istoria Hipodromului Ploiești.

Radu Gheorghe este cel cu cazaca roșie cu mâneci albe și toca roșie (primul din stânga).

Cine dorește să colaboreze cu Radu Gheorghe, trebuie doar să îl contacteze.

Contact:                                        Telefon> +447340250215    Facebook> Radu Gheorghe.


IONUȚ CRIVAT

Un alt jocheu cu o bogată experiență în materie de galop este Ionut Crivat. Încalecă cam de prin 2008 și are în Italia peste 100 de curse, ceea ce îl face cu adevărat un jocheu cu experiență și, cu siguranță, o alegere sigură în viitor pentru cine dorește un jocheu.

Sper să îl vedem cât mai curând alergând și la Hipodromul Ploiești. Cine dorește să colaboreze cu Ionuț Crivat, trebuie doar să îl contacteze.

Contact:
Telefon> +393920576095     Facebook> Ionut Crivat.

 

DANIEL ALEXANDRU POP 

Un alt jocheu vero! Daniel Alexandru Pop este, ca și Ionuț Crivat, un jocheu cu o experiență bogată în Italia. A alergat în aprox. 200 de curse, reușind victorii pe hipodromurile din Milano, Napoli și Varese. Încalecă de mai bine de 11 ani și a atras atenția mai multor antrenori, printre care și Grizetti. Este un alt jocheu care poate ajuta galopul din România și abia aștept să îl văd și pe el alergând acasă.

Pentru a putea lua legătura cu jocheul Daniel Alexandru Pop, aveți la dispoziție numărul de telefon și Facebook-ul său.

Contact:                                        Telefon> +393423167041.    Facebook> Daniel Alexandru Pop.

 

SORIN MOLDOVEANU

Povestea hipică a lui Sorin Moldoveanu este o poveste de familie și începe pe când avea cinci ani, atunci când bunicul său l-a inițiat în ale călăriei. Bunicul său este Ștefan Moldoveanu, cel care a și antrenat la Herghelia Mangalia. Totuși, povestea adevărată legată de galop a început în anul 2011 în Italia, acolo unde a și alergat în peste 60 de curse, reușind și câteva victorii, dintre care cinci pe Hipodromul Mediteraneo din Siracusa, Sicilia.

Actualmente, Sorin Moldoveanu încalecă în Marea Britanie pentru Ed Dunlop și este la doar un pas de a obține licența de jocheu și în UK. Succes! De asemenea, cine dorește să colaboreze cu Sorin Moldoveanu, trebuie doar să îl contacteze.

Contact:
Telefon> +447591259880
Facebook> Sorin Moldoveanu.

 

KOLUMBAN ORS

Kolumban Ors la Hipodromul Ploiești pe când avea doar 14 ani.

L-am cunoscut pe Kolumban Ors la Hipodromul Ploiești când abia i se uscase cerneală pe buletin. Deși era un doar copil de 14 ani, încă de pe atunci, într-o cursă pe care a terminat-o al doilea, a demonstrat că are potențial de a fi un jocheu top.

Susținut puternic și corespunzător de familie, muncind foarte mult și reușind să-și mai echilibreze tactica în curse, tânărul Kolumban Ors a reușit să devină anul trecut cel mai bun tânăr jocheu din Ungaria. Bravo, felicitări și succes în continuare! De asemenea, a fost, la doar 16 ani, al optulea jocheu în clasamentul general.

Pentru cine dorește o colaborare cu tânărul jocheu Kolumban Ors, vă recomand să luați legătura cu tatăl lui, cu domnul Kolumban Attila.

Contact:
Telefon> 0722516539
Facebook> Kolumban Csaba-Attila.

 

SZABY BAGOLY

Szabi Bagoly este unul dintre jocheii care aleargă constant la Hipodromul Ploiești încă din 2018. Szabi și-a luat licența de jocheu atât în Slovenia, cât și în Ungaria, iar în curse a alergat în România, Ungaria, Olanda și Belgia. A intrat în lumea galopului acum aprox. 11 ani și de atunci a alergat în multe curse. 

Cine dorește să colaboreze cu Szabi Bagoly, trebuie doar să îl contacteze.

Contact:
Telefon> 0767325086           Facebook> Szabi Bagoly.


Urmează să vă prezint doi dintre jocheii care sunt nelipsiți de la Hipodromul Ploiești încă de la deschiderea oficială din 2018. Aceștia sunt Octavian Sandu și Lorenzo Gheorghe.

Octavian Sandu (stânga-cazacă roz) și Lorenzo Gheorghe (dreapta-cazacă roșie)

Bineînțeles, îi voi prezenta pe rând.

OCTAVIAN SANDU

După cum am spus mai devreme, Octavian Sandu este unul dintre jocheii nelipsiți încă din 2018. Deși a alergat în mai multe curse și are o experiență bună, încă nu are o licență de jocheu; dar nu este vina lui.

Octavian Sandu este capacitat din toate punctele de vedere pentru a obține licența de jocheu și sunt sigur că va avea și licență de jocheu. Este mare nevoie de oameni de cai de galop precum Octavian Sandu.
Octavian Sandu poate fi contactat prin telefon sau pe Facebook.

Contact:
Telefon> 0762421906           Facebook> Octavian Sandu.

 

LORENZO GHEORGHE

Ca și în cazul lui Octavian Sandu, nici Lorenzo Gheorghe nu are încă licență de jocheu. Galopul are mare nevoie de oameni de cai de galop precum Octavian și Lorenzo, deoarece sunt cu sufletul, cu mintea și cu trupul alături de galop.

Lorenzo Gheorghe este cel mai mic dintre cei trei frați Gheorghe, toți implicați în lumea galopului la un moment dat. Pe unul dintre frați, pe Radu Gheorghe, l-am prezentat mai devreme. Lorenzo mai are destule de învățat de la fratele mai mare și sper să și învețe, pentru că este nevoie de câți mai mulți specialiști în materie de galop.

Lorenzo Gheorghe poate fi contactat prin telefon sau pe Facebook.

Contact:
Telefon> 0728998168           Facebook> Lorenzo Gheorghe.

 

GEORGE BOGDAN

Brăileanul George Bogdan este mai mult decât un jocheu! El este proprietar, antrenor, călăreț de antrenament și jocheu. Face parte din valul care a venit la Hipodromul Ploiești începând cu anul 2020, alături de Ionuț Munteanu, Mircea Chirchiboi și tânărul Daniel Lupașcu. Nu are multă experiență, dar George Bogdan compensează cu implicarea sa și cu uriașa dorință de a învăța. Drept dovadă, la începutul anului a fost într-un stagiu de pregătire la Hipodromul Atena.

Nici el nu are încă licență de jocheu, deși, ca și ceilalți colegi, este apt și pregătit pentru a trece cu bine această formalitate birocratică necesară.
Ca și până acum, pentru cei care doresc colaborări, recomand să luați legătura direct cu George Bogdan, prin telefon sau pe Facebook.

Contact:
Telefon> 0766543734            Facebook> George Bogdan.

 

MIRCEA CHIRCHIBOI

Mircea Chirchiboi a început să alerge la Hipodromul Ploiești pe la sfârșitul anului 2020. Deși a dat dovadă de reale aptitudini și constanță în curse, nu a alergat în multe curse, deci nu prea are cum să aibă multă experiență pe hipodrom. Cu siguranța va face parte în continuare din acest mic grup de jochei dornici să învețe și să evolueze și, bineînțeles, să obțină și licența de jocheu.

Mircea Chirchiboi poate fi contactat prin telefon sau pe Facebook.

Contact:
Telefon> 0739477356            Facebook> Mircea Chirchiboi.

 

IONUȚ MUNTEANU

Ionuț Munteanu se aseamănă (oarecum) cu George Bogdan, fiind și el și proprietar, și antrenor, și călăreț de antrenament și bineînțeles, și jocheu. Este puțin cam mult, dar se pare că se descurcă! A început să alerge la Hipodromul Ploiești tot în anul 2020 și este un om de galop de care galopul din România are nevoie, mai ales după ce va căpăta mai multă experiență și după ce va avea și licența de jocheu.

Pentru a colabora cu Ionuț Munteanu, trebuie să îl contactați prin telefon sau pe Facebook.

Contact:                                        Telefon> 0799250439           Facebook> Ionut Munteanu.


DANIEL  LUPAȘCU

Ultimul, dar nu cel din urmă, este o tânără speranță din Constanța. Daniel Lupașcu, ca și Kolumban Ors, este foarte tânăr și reprezintă o mare speranță a galopului din România. Știu sigur că nu-i lipsesc două calități de bază, pasiunea și curajul. Iar când va reuși să se mai echilibreze și tactic, va fi cu siguranță un jocheu de nivel internațional.

Deși este foarte tânăr, are deja o experiență bună, reușind să alerge în mai multe curse și chiar să facă două stagii de pregătire în Ungaria. Încă nu are licență de jocheu, dar o să aibă, este o chestiune de timp. Până atunci, multă muncă, educare și echilibru!

Pentru a putea colabora cu tânărul Daniel Lupașcu, vă recomand să luați legătura cu tatăl lui.

Contact:
Telefon> 0721495979            Facebook> Daniel Lupascu.

Va urma …

După cum am spus încă de la început și după cum se poate vedea, este o prezentare generală, urmând ca în viitor să fac o prezentare mai amănunțită a fiecăruia dintre ‘jocheii deschizători de drum’.

PE POTOU

Să nu uitați că încă suntem la început în tot ceea ce înseamnă galop și, mai ales, vă rog să înțelegeți că este nevoie de multă implicare, educare și răbdare!

Acum că am ajuns pe potou, dragi jochei, vă mulțumesc pentru tot ce ați făcut până în prezent și vă doresc numai bine în continuare. SUCCES!

Scărițele sus și fii una cu calul!

Țineți aproape și protejați-vă!

P.S. Greul abia la anul începe!😉

Galop.ro (Martinescu V.M.)
Contact: 0760 112 112

One Reply to “‘Jocheii’ deschizători de drum”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *