Furajarea cailor iarna – Dr Ignătescu

Sfaturile unui specialist, doctor veterinar Ignătescu Dan 

În acest articol ne-am propus să vă prezentăm câteva sfaturi importante legate de furajarea cailor pe timpul iernii; și nu numai! Aceste sfaturi importante sunt primite de la domnul doctor veterinar Ignătescu Dan, unul dintre cei mai buni specialiști din România. Dl dr Ignătescu deține Clinica Ecvină Șirioara – Sieurivet Vet, dar mai multe despre minunata clinică puteți afla din următorul articol: https://herghelie.ro/clinica-ecvina-sirioara/

Clinica veterinară a tânărului doctor Ignătescu Dan
Dr Ignătescu Dan

Furajarea cailor în perioada de iarnă

Suntem în mijlocul iernii și sunt multe probleme cauzate de vremea rece și umedă. Nopțile geroase și zilele nu tocmai prietenoase de iarnă afectează chiar și cele mai puternice ființe, precum sunt caii.

Pe timp de iarnă, nobilele animale nu au nevoie de lucruri ieșite din comun, ci de un adăpost corespunzător cu un așternut decent, de hrană, apă și de puțină îngrijire zilnică.

Iarna este sezonul în care apar sau se agravează majoritatea afecțiunilor respiratorii, dar și sezonul în care crește incidența cazurilor de colică.

În lunile de iarnă, trebuie acordată o atenție specială din punct de vedere al hranei și al consumului de apă; și nu numai!

O alimentație bogată este absolut necesară

Necesarul energetic pentru cai crește în această perioadă, pentru a-și putea menține temperatura corporală. Când temperatura exterioară scade sub 0°C, calul are nevoie de cantități semnificative de energie pentru a reuși să-și mențină temperatura corporală. Pentru fiecare grad care scade sub zero, e necesară o creștere cu 1% a energiei digestibile. Vântul, umiditatea, caii care nu au părul suficient de dezvoltat, accentuează senzația de frig.

Calul are nevoie de cantități semnificative de energie pentru a reuși să-și mențină temperatura corporală.

Pentru a furaja corespunzător un cal în această perioadă și pentru a reduce la maxim afecțiunile care apar în acest sezon, sunt câțiva factori indispensabili: apa, fibrele și nutrienții esențiali.

Apa

Chiar și în sezonul de iarnă, un cal care nu alăptează și nu muncește, tot are nevoie de minim 25-35 litri de apă pe zi. Corpul calului este aproximativ 60% apă. Cel mai indicat ar fi ca apa să fie la discreție, adică disponibilă tot timpul.

Spre deosebire de iarbă, care are în medie o umiditate de 80% (asta înseamnă că 10 kg de iarbă conțin 8 litri de apă), fânul are o umiditate de doar 10%…deci, cel puțin teoretic, e nevoie de mult mai multă apă pentru a înmuia fibrele din tubul digestiv și de a permite bacteriilor intestinale să o digere corespunzator.

Indiferent de anotimp, apa trebuie asigurată în permanență.

În general, iarna, apa e foarte rece. Cercetările au arătat că un cal bea cea mai multă cantitate de apă când aceasta are o temperatura cuprinsă între 7 și 18-20 de grade. Vorbind de grade și ținând cont de tipul de blană pe care îl are, menționăm că un cal se simte confortabil de regulă între -6 și 18 grade.

Dacă apa e prea rece, și calul bea o cantitate mare, dar de care are nevoie deoarece consumă mult fân uscat, aceasta va duce la scăderea temperaturii interne. Pentru a-și ridica înapoi temperatura corpului, calul va apela din nou la sursele de energie.

Daca acestea nu sunt suficiente, primul instinct îi va spune să consume mai puțină apă. Segmentul în care se digeră fibrele la cal este reprezentat de intestinul gros (cecum și colon). Dacă apa nu e în cantitate suficientă, acestea se deshidratează și apare constipația (coprostaza colonului), care e una dintre cele mai periculoase forme de colică și, care dă bătăi mari de cap veterinarilor; nu de puține ori fiind mortală.

Apa trebuie asigurată în permanență. O rezistență specială pentru încălzire montată în jgeabul de adăpare sau pe conductele din grajd, la fel ca și aplicarea unor materiale izolatoare de calitate, vor stimula calul să bea suficienta apă.

De asemenea, aveți grijă ca în permanență acesta să aibă la dispoziție un bulgăre de sare. Creșterea aportului de sare va stimula calul să bea mai multă apă. Un cal ar trebui să consume pe zi între 25-30 și 50-56 g de sare.

Fibrele

Odată cu răcirea vremii, caii au nevoie de cantități crescute de energie, cum am mai spus și anterior. Cea mai bună sursă de energie pentru cai e cea obținută din fibre. Fibra este un lanț lung format din molecule de zaharuri care alcătuiesc celuloza și hemiceluloza din celulele plantelor.

Cea mai bună sursă de fibre pentru cai e fânul. Dar cum poate produce fânul căldură?

Digestia celulozei

În primul rând prin digestia celulozei. Dar pentru a degrada (digera) celuloza, caii au nevoie de niște bacterii, care se află în intestinul gros – cecum și colon. Metoda prin care aceste bacterii comensale din cecum și colon degradeaza celuloza se numește fermentație. Pentru realizarea unei fermentații de calitate, fibra trebuie sa fie suficient de bine înmuiată în apă (de aceea e important să stimulăm calul să bea suficientă apă – o să vedem puțin mai încolo cum).

Prin fermentație rezultă produse reziduale, dar și o cantitate semnificativă de căldură, care traversează peretele intestinului și apoi e absorbită de organism. Printre substanțele reziduale se află și acizi cu catena scurtă sau acizi grași volatili. Aceștia se absorb prin cecum și ajung la nivelul ficatului unde sunt utilizați în metabolismul grăsimilor.
Introducerea în hrana a unor suplimente care conțin probiotice duce la îmbunătățirea considerabilă a digestiei fibrelor.

Oxidarea grăsimilor vegetale

Al doilea mecanism care produce căldura e reprezentat de oxidarea grăsimilor vegetale (grăsimi care se găsesc de asemenea în fibre).

Spre deosebire, consumul de furaje concentrate (grâne), datorită unui alt tip de digestie, nu produce căldură. Prin digestia grânelor, care conțin în principal carbohidrați, se elimină în principal zaharuri și proteine. Pentru a descompune proteinele, organismul, în loc să producă energie, consumă energie. Iată de ce este o greșeală să alimentăm caii cu cantități mari de cereale pe timp de iarnă.

În plus, conținutul destul de mare de zaharuri din cereale intră direct în sistemul circulator, ducând la creșterea bruscă a glicemiei. Cantități prea mari de zaharuri în sânge pot duce la probleme destul de grave, cum ar fi laminita, Cushing sau miopatiile.

Cantitatea minimă zilnică de fân care trebuie consumată de un cal cu o greutate de 500 kg este de 7,5 kg (1,5% din greutatea corporală), dar poate ajunge fără probleme până la 15 kg (3% din greutatea corporala).

Furajarea cailor
Digestia și fermentarea fibrelor din fân produc căldura care ajută calul să își mențină temperatura pe perioada iernii.

Surse de energie

Dar există și surse mai bogate în energie: grăsimile vegetale sau uleiurile. Grăsimea este o sursă de energie de 2,25 de ori mai bună decât carbohidrații.

Astfel, suplimentarea rației cu ulei (de porumb, soia sau floarea soarelui) poate reprezenta o foarte bună alternativă pentru sezonul rece. Uleiul este o sursă importantă de acizi grași Omega 3 și 6. O cantitate de 100-200 ml de ulei, introdusă zilnic în hrana calului, vor ajuta calul să obțină o sursă importantă de energie, îi vor da acestuia un păr des, neted și lucios, care îl va proteja de intemperiile iernii, îl vor ajuta să crească în greutate dar vor acționa și ca un lubrifiant pentru tubul digestiv, îmbunătățind tranzitul furajelor și reducând astfel riscul de apariție a colicilor.

O cantitate prea mare de ulei, din contră, prin accenturea tranzitului poate duce la apariția diareei și la scăderea asimilării nutrienților din furaje.

În concluzie, digestia și fermentarea fibrelor din fân produc căldura care ajută calul să își mențină temperatura pe perioada iernii.

Proteinele

Așa cum am stabilit, unui cal care stă în pășune peste iarna și care are la dispoziție un fân de bună calitate, care nu susține extra-efort, nu-i trebuie neapărat o suplimentare proteică a rației cu concentrate. Îi este suficient o rație cu 10% proteine. Lucerna este tot un furaj bogat în proteine, de aceea nu e recomandată administrarea unei cantități mai mari de 2-2,5 kg.

Totuși, iepele gestante, tineretul în creștere și caii care sunt supuși efortului intens, pot primi un supliment de concentrate și lucernă.

Vitaminele și mineralele

Un supliment alimentar complex care să conțină antioxidanți, minerale, oligoelemente, vitamine liposolubile (A, D, E) vor ajuta calul să treacă mult mai ușor peste acest sezon.
De asemenea, adăugând un supliment pe bază de probiotice și prebiotice vom ajuta la creșterea digestibilității fibrelor din furaje.

Cal în boxă la Clinica Ecvină Șirioara
Un supliment alimentar complex care să conțină antioxidanți, minerale, oligoelemente, vitamine liposolubile (A, D, E) vor ajuta calul să treacă mult mai ușor peste acest sezon.

Actualmente există pe piață furaje speciale destinate cailor care includ toate vitaminele și mineralele necesare în această perioadă, dar și proteine și uleiuri de calitate.

În timpul perioadelor prelungite de temperatură scăzută, câteva zile cu grade sub temperatura critică, atât rația de concentrate, cât și cea de furaje trebuie mărită în proporții egale.

Bine de știut!

Examinarea stomatologică este și ea foarte importantă, mai ales în această perioadă de tranziție de la pășune la furajele uscate. Un examen stomatologic și un eventual rabotaj dentar (pilit) care să niveleze neregularitățile dentare foarte frecvente la cai, vor asigura o masticație cât mai eficientă a furajelor.

Dr Ignătescu – examen stomatologic

De asemenea trebuie excluse și alte probleme care pot apărea, cum sunt cariile sau fracturile dentare.

Nu uitați și de deparazitările periodice. Un plan de deparazitare întocmit de veterinarul dvs. va reduce de asemenea din problemele care pot aparea în această perioadă. Prin urmare, trebuie: deparazitat, vaccinat și imunizat.

CAII PURSÂNGE (pur-sânge)

Cai Pursânge (pur-sânge) Englez la mișcare

Pe lângă sfaturile generale pe care le-am primit de la dl dr Ignătescu, vom adăuga și câteva recomandări pentru caii Pursânge (pur-sânge) care vor alerga în cursele de galop în sezonul ce urmează.

Fiind cai speciali, au nevoie de o atenție specială!

Pregătirea fizică

Pentru că vorbim de atleții supremi, de caii Pursânge (pur-sânge) Englez și Pursânge (pur-sânge) Arab, trebuie să ne referim în primul rând la pregătirea fizică.

FLIGHTLINE – Pursânge (pur-sânge) Englez

Ei sunt atleții supremi!

MONAASIB – Pursânge (pur-sânge) Arab

După vacanța binemeritată pe care au avut-o la sfârșit de an vechi (2020) și început de an nou (2021), se poate începe treptat pregătirea noului sezon.

Indiferent de perioada anului, este bine de știut că efortul fizic limitat sau repaosul total poate cauza edeme la nivelul picioarelor, mai ales în partea inferioară a acestora. De aceea, chiar și în aceea ,,vacanță’’ pe care au avut-o, ar fi fost ideal să petreacă mult timp pe pășune, sau în padocuri mari unde pot să se miște (natural) cât mai mult.

Și, în cazul cailor Pursânge (pur-sânge), trebuie să ținem cont de enorma influența pe care o are lipsa mișcării și asupra psihicului.

De reținut că, până spre sfârșitul lunii februarie, în funcție și de vreme, galopul iute este de evitat. În această perioadă este recomandată o mișcare de întreținere și ulterior de acumulare/fundamentare și, cu cât ne apropiem de sfârșitul iernii, putem începe progresia în ceea ce privește pregătirea fizică specifică pentru noul sezon de curse.

Antrenament iarna

Pentru un cal care nu este într-o formă fizică bună, mersul prin zăpada înghețată, sau pe teren înghețat, poate cauza probleme la nivelul tendoanelor.

Datorită repausului mai prelungit, a terenului înghețat și a noroiului, riscul accidentărilor este foarte mare în această perioadă.

Pregătirea organismului pentru efort (încălzirea)

Tocmai de aceea, trebuie făcută foarte bine pregătirea organismului pentru efort. Trebuie încălzite foarte bine tendoanele și ligamentele prin ședințe lungi de pas, înainte de trap și de galop ușor – canter.

La pas…, răbdare!

Mare atenție și după finalizarea mișcării/antrenamentului! Revenirea organismului după efort trebuie făcută cu răbdare, până când calul își revine la parametrii biologici normali și până când se usucă natural. NU lăsați calul fierbinte, transpirat și/sau umed într-un grajd rece sau unde sunt curenți puternici.

O pătură ușoară de polar (fleece) este foarte utilă atunci când reveniți cu calul transpirat de la antrenament.

Este important ca pătura să fie pe mărimea calului. În cazul unei pături nepotrivite, caii pot face răni din cauza frecușului pe piele, de la chingile care fixează pătura. Indiferent, verificarea zilnică este binevenită!

Îngrijirea picioarelor

Revenim la picioarele calului că, doar știm bine, ,,no foot, no horse’’! Copitele calului, implicit picioarele, sunt la fel de importante precum inima lui; prin urmare, putem spune că nobilul animal are cinci inimi!

Chiar dacă copitele cailor cresc de regulă mai încet pe timpul iernii, tot trebuie curățate și ajustate.

Trebuie avut grijă la depunerea de gheață și zăpada și, la compactarea lor pe copite. Se pot atașa potcoavelor tampoane de zăpadă (parazăpezi) și colți pentru a evita situațiile neplăcute. După ce se revine cu calul în boxă, trebuie să se deșurubeze colții aplicați.

Vizita medicală

Ca orice sportiv de performanță, atletului dvs. ar fi bine să i să facă o vizită medicală înainte de a începe pregătirea fizică specifică.

Veterinarul va evolua mersurile calului, dar și condiția generală a acestuia. Un examen de sânge – profil sanguin complet poate scoate la iveală diferite carențe apărute peste iarnă.

Dacă peste iarnă caii au primit cantități mai reduse de proteină, acestea trebuie crescute ușor/treptat odată cu începerea antrenamentului pentru a stimula dezvoltarea musculaturii.

De asemenea, trebuie avut în vedere și creșterea nivelului de energie, a vitaminelor și mineralelor din rație (cupru, seleniu, vit. A, E…).

Pentru caii Pursânge (pur-sânge) care aleargă în cursele de galop, se recomandă o hrană cu un conținut bogat în amidon și cantități crescute de fier, cupru, seleniu, zinc și mangan. De preferat ar fi să conțină și aminoacizi esențiali, importanți în construirea musculaturii.

Pentru mai multe informații și sfaturi personalizate, puteți apela direct la domnul doctor veterinar Ignătescu Dan.

Hrană pentru caii Pursânge (pur-sânge) care aleargă în curse de galop

Mai multe sfaturi despre Caii Pursânge (pur-sânge) și despre Galop, puteți afla și din următorul articol viitor: https://galop.ro/ghid-de-galop/

Sperăm ca aceste sfaturi să vă fie de folos și nu uitați, grăbiți-vă încet în pregătirea ce urmează!

P.S. Pregătiți-vă caii într-un mod cât mai natural și NU folosiți substanțe dopante.

Dr veterinar Ignătescu Dan (Clinica Ecvină Șirioara – Sieuriver Vet)

Contact :

Telefon – 0745 267 984

E-mail – ignatescu_dan@yahoo.com

https://www.facebook.com/clinicaecvina/

Sursa: Dr Ignătescu Dan

5 Replies to “Furajarea cailor iarna – Dr Ignătescu”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *